Thijs spreekt…..

Behalve op zaterdagen is dagelijks op de achterkant van de Volkskrant een fragment te vinden uit een dagboek dat de afgelopen drie -, vierhonderd jaar is gepubliceerd. Meestal wel aardig, maar ook weer niet zo bijzonder dan dat dat door mij aan de vergetelheid ontrukt zou moeten worden. De juweeltjes zijn dus zeldzaam en komen maar een enkele keer voorbij. Zoals vandaag, als de ontboezemingen van de secretaris van prinses Wilhelmina, Thijs Booij, te lezen zijn, welke hij aan het papier prijs gaf, direct na de begrafenis van zijn meesteres, zoals hij prinses Wilhelmina pleegde te noemen. We gaan met hem terug naar Apeldoorn, 9 december 1962:


“Gisteravond ben ik uit Delft in Apeldoorn teruggekomen. Uit Delft, waar wij, Loomensen, onze meesteres hebben achtergelaten, diep onder de plavuizen van de Nieuwe Kerk, in de stenen rusthof der Oranjes. Het was, de paasjubel die wij bij haar aanhieven en die wij meenden ten spijt, een sinistere tocht terug naar Het Loo. Open plek in het bos, betekent Het Loo. Het is nu een lege plek in het bos. Een slot zonder vrouwe of heer is, hoeveel mensen er ook mogen rondwarrelen, een leeg slot. Om nooit te vergeten: wat lag Het Loo daar gisteravond weergaloos verlaten, met al zijn lantaarns die voor niemand meer brandden, zijn wachtposten die niemand meer bewaakten, zijn in het slot geworpen hoge hekken en zijn honderden onverlichte vensters.

Het was zo wit als de stoet naar Delft, maar sprak die van Opstanding, dit was het wit van een graf, een immens graf. Met de meesteres was het huis gestorven. Onweerstaanbaar word ik deze middag naar het verstilde paleis getrokken. Ik wil daar ronddolen, helemaal alleen en na alle roezigheid van de afgelopen tien dagen eens tot me zelf komen, tot me zelf en tot Wilhelmina die in de bezeten drukte, die sedert haar overlijden ons deel was, bijna een schimmige gestalte voor ons werd. Intussen ook een gelukkig ding. Een mens kan emotionerend gebeuren het best opvangen als hij wat verdoofd is.”

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Geschiedenis en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s