Wedden dat ‘boosterprik’ het woord van het jaar 2021 wordt? Het is de gedoodverfde kandidaat. Want al maandenlang gaat het dagelijks over de tong. Welke deskundige of welk adviescollege heeft er zijn zegje nog niet over gezegd? Zonder dat er ook maar een prik werd gezet voor het begin van deze maand. Waardoor het Nederlandse volk in feite voortdurend lekker is gemaakt met die alles bevrijdende en zaligmakende spuit, die ze als de ultieme lekkernij, als de welbekende worst kreeg voorgehouden. En daar bleef het verder bij. In tegenstelling tot alle ons omringende landen, waar de daad wel meteen bij het enkele woord werd gevoegd en er gewoon gevaccineerd ging worden. En zo slaan wij het volgende modderfiguur op Europees niveau bij de handling van de coronacrisis als we achteraan, ja, ver achteraan in de rij staan als het gaat om de vorderingen met het zetten van de boosterprik. Omdat we zo nodig van tevoren willen nadenken, alles zorgvuldig menen te moeten doen en daarom zo graag voor elke te zetten stap weer eens een projectgroep of een volgend college van ingewijden optuigen. Schiet zo lekker op.
Net zoals het helpt om al die deskundigen en belangengroepen te raadplegen die in ons poldermodel hun plekje hebben gevonden en daarom zo nodig en ook zo graag gehoord willen worden. Wie sluit er niet aan in al die overlegrondes die kennelijk de voorwaarde moeten vormen voor een succesvol vaccinatietraject? Alsof de procedures, de regels, de naleving en instandhouding ervan het doel zijn in plaats van de gezondheid van mensen die, dacht ik, toch op de eerste plaats in het geding is. In Nederland dus niet. Hier gebeurt dus pas wat, als alles en iedereen zijn zegje gezegd heeft, een paraaf voor akkoord heeft gezet en alles bezegeld is met een persconferentie. Pas na deze riedel en alle ceremonieel worden de mouwen opgestroopt en wordt de eerste spuit gezet, waardoor er per saldo altijd achter de feiten wordt aangehold. Want het virus wacht niet en heeft er helemaal geen boodschap aan dat wij in Nederland ook nog wel eens over iets een nachtje willen slapen. Ook over zoiets urgents en spraakmakends als de boosterprik.
Ik blijf het zeggen: ‘polderen’ is een prima systeem maar niet wanneer – bij wijze van spreke én letterlijk – de dijken doorbreken. Een erg daadkrachtige regering hebben wij niet. Behalve wanneer een of ander miljoenenbedrijf wat wil. Dan hebben zij opeens geen last van demissionair zijn en zijn er ook even geen andere smoesjes.