Hoe te ontkomen aan corona….

Met wat ingenieus knip – en plakwerk is er van wat stukjes uit de Volkskrant van vanochtend best een aardig stukje te fabrieken. Waarvan hierna dus een voorbeeld.


Het kabinet moet kiezen tussen vele kwaden, en dan ook nog in de wetenschap dat er niets anders op zit dan te erkennen dat de strategie voor de komende winter volledig mislukt is. De vaccinatiegraad is lager dan verwacht, 73%, de vaccins beschermen minder goed tegen besmetting dan gehoopt, de coronatoegangsbewijzen hebben onvoldoende geholpen, de ic – capaciteit is niet verhoogd en voor de derde keer, na de zomer van 2020 en die van 2021, zal het kabinet zich in de Kamer moeten verdedigen tegen het verwijt dat het in september te snel en te onzorgvuldig heeft versoepeld. Wijzen naar andere landen zet dit keer weinig zoden aan de dijk, want vooralsnog is er behalve Oostenrijk geen ander land in West – Europa waar ‘code zwart’ in de ziekenhuizen alweer zo nabij is. Dat Nederland ook nog eens achteraan loopt met de boostervaccinatie voor kwetsbare ouderen wakkert het nationale chagrijn verder aan en roept tegelijk de vraag op hoe ze het in Denemarken en Engeland wel klaar spelen om corona binnen de perken te houden en waar kabinetten hun tijd niet verdoen met twijfelen en blind en doof door het covidmijnenveld stommelen om vervolgens voor de volgende maal verrast en overvallen te worden.


Hier wordt voortdurend gedweild met de kraan open om vooral zo weinig mogelijk kiezers en belangengroepen tegen de haren in te strijken. Terwijl het allemaal zo eenvoudig en voor de hand liggend is, als er maar voor verplichte vaccinatie gekozen wordt. Daar kleven bezwaren van ethische aard aan. Maar de nood begint langzamerhand de wet te breken. We kunnen niet eeuwig de vrijheid van het individu boven het belang van het collectief blijven stellen. Miljoenen Nederlanders die zich braaf hebben laten inenten, worden gegijzeld door een relatief kleine groep beginselvaste weigeraars of door mensen die de brief van de huisarts niet begrijpen. Het dilemma is minder ingewikkeld dan het lijkt. Elke Nederlanders wordt geacht zich te houden aan de 100-kilometerborden langs de snelweg, ook als hij principieel van mening is dat zijn individuele vrijheid 180 rechtvaardigt; 100 is beter voor iedereen. Het individu schikt zich naar het collectief. Zo is het met verplichte vaccinatie ook. Kortom, waarom doen we moeilijk en blijven we praatprogramma’s met al onze meningen vullen, als we zo gemakkelijk uit de narigheid die corona heet, kunnen komen? Zowel linksom als rechtsom.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek. Bookmark de permalink .

4 reacties op Hoe te ontkomen aan corona….

 1. pjotr zegt:

  Zou het dan niet gaan zoals met die 100 km/uur op de snelweg?
  80 Tot 90 % van de personenauto- en busjesbestuurders houdt zich er niet aan.
  Alleen de grote vrachtwagens waarvoor een limiet van 80 km/uur geldt, blijven net onder de 100.

  • robschimmert zegt:

   Oneens. Ik heb een geheel andere ervaring. Rijd maar eens op de A2 tussen Utrecht en Amsterdam en wees dan verbaasd over het gedisciplineerd gedrag van 99,5 % van de automobilisten. En idem op veel andere snelwegen.

 2. Dhyan zegt:

  Het klinkt hard maar in de natuur hebben de zwakkeren ook geen schijn van kans te overleven. Ik denk dat de natuur altijd op zoek naar evenwicht met dit virus het antwoord beoogt te geven op de alsmaar oplopende overbevolking in de wereld. Van vroeger uit kwamen er al dodelijke ziekten voor in overbevolkte gebieden, later waren er oorlogen om de wereldbevolking uit te dunnen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s