Het factotum Rutte

Het beste bewijs dat de Nederlandse politiek van geen kanten meer deugt, valt wel af te leiden uit het feit dat Rutte nog altijd breed grijnzend over het Haagse Binnenhof mag rondstruinen. Alsof er het afgelopen parlementaire jaar helemaal niks aan de hand is geweest en hij helemaal niets van doen heeft gehad met de toeslagenaffaire, welke toch tot zijn volle omvang van nationaal schandaal kon uitgroeien gedurende een periode dat hij kabinetten leidde die daarvoor verantwoordelijk waren. En nog altijd ettert die kwestie maar door zonder dat een van de slachtoffers ook echt is geholpen. In tegenstelling tot Rutte die alweer hoog te paard zit, in het zadel is geholpen, nadat hij, ja, zelfs hij, even in de wind kwam te staan, want het vertrouwen van het parlement dreigde te verliezen. Zoals dat ook hoort in een gezonde democratie als een regering opzichtig faalt en burgers hevig in de kou laat staan. Maar doorbijten na de tanden te hebben laten zien, bleek toch een brug te ver voor de volksvertegenwoordiging. Waardoor Rutte kon ontkomen, met dank aan het selectief geheugen dat menig politiek leider opeens bleek te hebben. Of was het hemd nader dan de rok?


Moest er met Rutte en zijn VVD ook langer geregeerd en geleefd worden? En was dat toch haast om de hoek, waar al die tienduizenden nooit de status van abstractie konden ontstijgen, dus moeilijk mee te vereenzelvigen, laat staan te helpen waren. Om over Pieter Omtzigt, hun pleitbezorger, maar verder te zwijgen. Want per saldo bleek hij dat vlekje dat gemakkelijk weg te werken was. Hoezo luis in welke pels, als er niets meer van hem te horen is? In tegenstelling dus tot zijn grote tegenvoeter Rutte, die buiten elk zicht en iedere controle met behulp van het CDA, D’66 en Christen Unie, dus stuk voor stuk partijen die hem in april nog zo verfoeiden en vervloekten, druk doende is om zijn volgende kabinet te formeren. Waarmee hij het weer heeft geregeld, terwijl iedereen ernaar kijkt en erbij staat. Wie het snapt, mag het zeggen. Dit is dus de Nederlandse politiek, die vermoedelijk bij gebrek aan beter, zo’n factotum, zo’n duvelstoejager als Rutte ondanks alles aan de bak laat. Een andere verklaring voor zo’n verrijzing uit zijn eigen as, zou ik niet weten te geven.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Het factotum Rutte

  1. Dhyan zegt:

    Weer subliem verwoord, ik ben het roerend met je eens. Ik begrijp er niks van dat het onverdroten gewoon weer doorgaat dat gekonkel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s