Zo’n bos haar op het gezicht

Waar het vandaan komt, mag Joost weten. Maar het verschijnsel breidt zich nog altijd als een olievlek uit. Of zie ik alleen steeds meer mannen met baarden? De een met een nog langere dan de ander, zonder dat verder nog telt of het nou uitziet of niet. Het kon wel besmettelijk zijn, die hang naar een baarddracht. Het begon een paar jaar terug met die onverhoedse verspreiding en uitbreiding van ongeschoren gezichten, van die smoelwerken met stoppels die dan de uitdrukking van mannelijkheid moesten zijn. Klaarblijkelijk was dat nog te weinig van het goede en begon het dictaat uit de Barbershop te regeren dat de baarden niet lang genoeg konden en mochten zijn. Onbegrijpelijk en onverklaarbaar voor mij, omdat ik al die fasen al jaren terug had doorlopen en uiteindelijk blij was dat ik er afscheid van kon nemen. Want dat het een temptatie was, zo’n bos haar op je gezicht, heb ik maar al te zeer weten te ervaren. De grootst mogelijke moeite kostte het mij om er vanaf te blijven. Waren het niet de vingers die er zo nodig in moesten woelen, dan toch wel de tong die geregeld contact zocht met de haren links en rechts van mijn mond. Een obsessie was het en werd het steeds meer, waardoor de vraag waarom ik dat haar op mijn gezicht had laten groeien, allang niet meer speelde.


Laat staan dat de illusie van verworven schoonheid daardoor ook nog maar enigszins voor mij aan de orde was. Dus was het de keren dat ik ook zo nodig een baard moest hebben, heel snel ermee gedaan en was ik blij dat ik van die kwelgeest en modegril verlost was. Waardoor mijn onbegrip voor al die mannen die dus opeens ook zo nodig moeten, zonder dat ze nou echt aan aantrekkingskracht hebben gewonnen, alleen maar groter wordt. Wat bezielt zo’n Frans Timmermans nou om er als zo’n halve Sinterklaas bij te lopen? Om bij zijn volle verstand dat bij hem toch waarachtig best wel op orde zal zijn, de waan van de dag te volgen en zo’n modegril volop te omarmen? Als ik dat dan zie, als ik hem dan zo klakkeloos met de meute mee zie lopen, dan kan ik niet anders dan twijfelen aan een man die denkt dat hij zich zo moet opsieren om mooier en aantrekkelijker te worden. Moet ik zo’n meeloper dan nog serieus nemen? En met hem al die mannen die opeens het licht hebben gezien en zich met zo’n bos haar op hun gezicht tooien, omdat dat een nieuw inzicht zou zijn, omdat dat de nieuwe standaard voor schoonheid zou zijn geworden. Want een andere verklaring is er daarvoor toch niet te verzinnen?

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Zo’n bos haar op het gezicht

  1. Marga Van Poecke zegt:

    Ik heb twee zoons,die hier ook aan mee doen. Ik heb ze toch mooier afgeleverd in een ver verleden…..

  2. Dhyan zegt:

    Nooit aan meegedaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s