Een redacteur in de aanbieding

Ook op latere leeftijd is er niets op tegen om eens een ongebaand pad in te gaan. De verleiding van de bekende weg en de herhaling van zetten is natuurlijk groot omdat het allemaal zo vertrouwd is en er daardoor verder nog nauwelijks een inspanning wordt gevraagd. Maar is het wel zo lekker, the old fashioned way? Soms uiteraard wel, omdat de boog nu eenmaal niet altijd gespannen kan staan. Echter, voor de rest, heb ik gemerkt, en zelfs recent nog, is er niks op tegen om bij tijd en wijle eens even goed op de tenen te staan en de hersens ouderwets te laten kraken. Het doet je goed, het geeft een kick als je in de gaten hebt dat je aan de bal blijft en er absoluut nog toe doet. Vooral als het allemaal niet meer moet omdat je elke maand toch wel je geld binnen krijgt. Dan gaat het dus het meeste aan om jezelf aan de gang te houden. Wat het beste lukt door jezelf zo nu en dan opnieuw uit te vinden. Ik heb dat een flink aantal jaren geleden al gedaan door dagelijks een weblog te gaan bijhouden. Wat me scherp en bij de tijd heeft gehouden, maar na verloop van de vele jaren toch een routine werd, waardoor er weer verse kolen bij mij op het vuur moesten worden gegooid in de vorm van een andere voor mij spannende activiteit. En die heb ik gevonden gedurende de afgelopen zomer toen ik met iemand aan de praat raakte, die van plan was om een autobiografie te schrijven en die ter gelegenheid van zijn vijfenzestigste jaar wilde publiceren, zij het in een kleine kring.


Alleen zag hij onnoemelijke beren op de weg omdat hij enerzijds dyslectisch was en anderzijds wist dat hij de Nederlandse taal heel slecht beheerste. Hij was buitengewoon onzeker, waardoor hij bij mij de vraag neerlegde of ik hem daarbij wilde begeleiden, zijn geproduceerde teksten wilde corrigeren en bijschaven en ook de opmaak van het boek mee wilde verzorgen. Omdat het mij wel leuk leek en de man zelf een interessant mens was met een intrigerend levensverhaal, had ik dus snel ja gezegd. Met als gevolg dat ik nu toch al bijna drie maanden een paar honderd pagina’s tekst voortdurend in een gelijke vorm voorbij zie komen, waarbij the trigger vooral is en eigenlijk steeds meer wordt dat je je per lees – en correctieronde alleen maar meer moet concentreren, wil je bijdrage zijn waarde blijven houden. Het zal niet verbazen dat die bezigheid dus alsmaar meditatiever van aard wordt en het plezier erin, wonderlijk genoeg, des te groter. De tiende en laatste ronde in pdf – vorm staat op aanbreken en het getal van tweehonderdvijftig pagina’s is bijna bereikt. Het eindproduct dient zich aan en het mag er waarachtig zijn. Mijn taak zit er bijna op en ik voel me zowaar beschikbaar om zo’n klus nog eens te doen. En nog eens. En nog eens. En wat mij betreft om niet. Omdat het plezier eraan voor mij toereikend en groot genoeg is. Dus wie zich niet zo zeker in het Nederlands voelt, maar een belangrijk stuk wil publiceren, kan voor hulp, correctie en redactie bij mij terecht. Gratis en voor niks. Tenzij het echt storm gaat lopen…………..

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk. Bookmark de permalink .

3 reacties op Een redacteur in de aanbieding

  1. Marga van Poecke zegt:

    Wat een uitdaging! Ik ben benieuwd…..

  2. Dhyan zegt:

    Ik zou graag, als dat mogelijk is de pdf wel eens willen lezen. Dus hou me voor toezending aanbevolen. Mijn eigen levensverhaal is niet interessant genoeg voor publicatie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s