Hoe publiek is de publieke omroep eigenlijk nog wel, is een vraag die je je als tv – kijker in Nederland zo langzamerhand mag gaan stellen. Want als daar nu nog geen aanleiding voor is, wanneer is het moment er dan wel om deze kat de bel aan te binden. Dat wij een publieke omroep hebben, veronderstelt dat ze uit publieke middelen gefinancierd wordt. Voorzover bekend, is dat uitgangspunt voor ons omroepbestel nooit en te nimmer herzien. Wat meteen de vraag oproept wat dan de reden is dat tv – en radio-uitzendingen omlijst schijnen te moeten worden met reclameboodschappen. Aanvankelijk, en dan moet er ver in de omroepgeschiedenis terug worden gegaan, waren de inkomsten uit die commercials bedoeld als aanvulling op de gelden die de rijksoverheid op de rekening van de NOS/NTR//NPO bijschreef. Waardoor het STER – pakket zich op een dag of een avond tot een bijkomstigheid in de zendtijd beperkte. Maar op een of andere manier, zonder dat helder wordt waarom, is het daarmee in de loop der tijd en vooral de laatste jaren van kwaad tot erger geworden. Met als gevolg dat ieder programma op elke Nederlandse publieke zender momenteel omlijst wordt met reclameblokken van vijf tot zeven minuten. De Nederlandse televisie-avond is daardoor een orgie van reclameboodschappen geworden, waardoor je je best nog moet doen om het echte programma daar nog van te onderscheiden.
Komt nog bij dat menig programma ook nog eens gesponsord wordt door een bedrijf of organisatie, terwijl er helemaal geen greep te krijgen is op de zonder twijfel forse dosis sluikreclame die wel in beeld komt, maar nergens wordt benoemd. Kortom, een televisie-avond wordt meer en meer iets als een advertentieblad, waarin hier en daar nog iets redactioneels te vinden is. Op grond daarvan lijkt de conclusie gewettigd dat al dat geld toch op een of andere manier bij die publieke omroep moet terechtkomen. Zoals ook de overheid, hoeder en beschermer en financier van diezelfde publieke omroep, daar garen bij spint. Maar niets dat daarvan helder wordt, zoals langzamerhand ook daardoor, dus door die stortvloed aan reclameboodschappen, het onderscheid met zenders als RTL en SBS is weggevallen. Nog los van het feit da de publieke omroep allang het predicaat van programmakwaliteit is kwijt geraakt. Want het is alles, op die verzamelde netten, immers dezelfde pot nat geworden. Wat de publieke omroep eens te meer aangewreven kan worden gegeven het feit dat er toch meer en meer middelen lijken binnen te stromen. Maakt de vraag des te dwingender waarom wij hier zo overvoerd moeten worden met die bakken aan commercials, waar die bij onze zuiderburen, in Frankrijk en Duitsland en bij de BBC wel kunnen ontbreken, terwijl daar de kwaliteit duidelijk gegarandeerd blijft. Is dat dan de zegen van de markt en het neo-liberalisme dat al dertig jaar lang door de VVD zo hartstochtelijk wordt aangeprezen?
Ik vind dat wat altijd een leuke ontspannen televisie avond was een kwelling worden. Ik kon tijden de reclameblokken even over schakelen naar Youtube om daar gedurende die tijd even te ontsnappen aan de terreur en de hersenspoeling veroorzaakt door bedrijven waar ik vanaf nu nooit meer een voet over de drempel zal zetten. Ook de producten in de schappen zal ik hardnekkig gaan negeren. De overheid met zijn infantiele reclamespotjes ga ik financieel proberen af te knijpen. Echter zodra ik een Youtube filmpje kan gaan zien moet ik eveneens een paar reclameblokken zien uit te zitten. Meestal zet ik het geluid even uit en kijk mijn kamer rond. Wie kan mij een idee aan de hand doen de reclameblokken te mijden, zonder het voorstel de TV maar de deur uit te doen.