Stilstaande tijd in de Rur-Eifel

Laat het toch nog maar eens klip en klaar gezegd zijn. Als inwoner van Zuid-Limburg ben je bij uitstek bevoorrecht dat je in een gebied woont, waar de rest van Nederland zich op gezette tijden aan komt vergapen. En dat dat echt een voorrecht is, voelt ook zo en steek ik zeker niet onder stoelen of banken. Maar eigenlijk is de Zuid-Limburger nog veel geprivilegeerder, zonder dat ieder zich daar bewust van zal zijn. Want als je directe omgeving al van een onverbiddelijke schoonheid is, dan ben je niet meteen geneigd om ook nog eens naar je achtertuin om te zien, terwijl die zeker zo de moeite van het bekijken en bezoeken waard is. Want kom er maar eens om als je op nog geen uur rijafstand de bijna – sublimatie van je eigen woonomgeving hebt liggen. Nog mooier, nog lieflijker en nog meer het vergapen waard. De Rur -Eifel, welke bijna een andere wereld toont, die direct na Aken en Stolberg begint als de tijd er lijkt stil te gaan staan, sterker nog waar de indruk steeds sterker wordt dat de klok wordt terug gezet, naarmate de weg richting Monschau, terecht de Himmelsleiter genoemd, zich voor je ogen afwikkelt. Anders doet – ie namelijk niet tot het punt waar linksaf geslagen wordt en het met het Eifelgevoel menens wordt, als zich op de bewegwijzering stadjes en dorpjes als Dedenborn, Schmidt, Hammer en Einruhr aankondigen.


Het vakwerk trekt aan het oog voorbij en de beukenhagen nemen in aantal, omvang en hoogte alleen maar toe. Ondanks de groeiende niveauverschillen worden de vergezichten talrijker, maar voortdurend in een logische verhouding tot elkaar. Waardoor het hele Eifellandschap, naarmate je er dieper in doordringt, een steeds aangeharkter aanblik biedt en de totale rust en tegelijk verwondering zich van je meester maakt. Met altijd weer die zekerheid van een dal dat via zoveel haarspeldbochten altijd weer komt en uiteindelijk de kalmte van de Rursee biedt, het immense en kronkelende meer waaraan het in Heimbach, Schwammenauel en Woffelsbach heerlijk toeven is en het achter de Kaffee und Kuchen zalig dromen is terwijl het water er rimpelloos bij ligt en zo de illusie biedt dat het leven in al haar rust en zo doorgebracht in de Rur-Eifel maar wat goed kan zijn. En hoogstens plaats maakt voor het vermaak dat slechts bestaat in een Schifffahrt over het meer. Want waarom zou je je zinnen anders verzetten als de tijd stil staat en gelukkig ook niet wil opschieten? Oftewel, hoe je jezelf kunt vergeten en verliezen in de Rur-Eifel, terwijl je er nog geen uur voor hoeft te rijden. Je zal maar Zuid-Limburger zijn…..

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Limburg en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s