Voetbal, toch een edele sport

Er wordt nog wel eens geringschattend over voetballen gedaan. “Foeballuh” heet het dan als alle bijverschijnselen en bijkomstigheden van dat op zich best leuke spel, zwaar overbelicht worden en eigenlijk misplaatst veel aandacht krijgen. Supportersgeweld, de prietpraat van het legertje voetbalanalisten en de waanzinnige bakken met geld die in de voetbalwereld de ronde doen, zijn bij herhaling de aanjagers van dat begrijpelijke misprijzen, dat gelukkig ook een keerzijde kent. Zo viel gisterenavond toch ook weer te bekennen. Want opeens zonken tijdens de wedstrijd van Ajax tegen Borussia Dortmund in het kader van de Champions League al die verfoeide bijzaken in het niet bij het weergaloze spel dat de Ajax – elf lieten zien als om te tonen hoe het voetbal bedoeld is en ook uitgeoefend behoort te worden. Een demonstratie was het haast, of misschien wel zelfs een galavoorstelling, waar het hele publiek zijn plezier aan kon beleven en het hart aan heeft kunnen ophalen. Waar het feitelijk bij het voetbal ook om is te doen. En hoe je dan met zijn vijftigduizenden plezier kunt hebben, werd maar wat duidelijk in de Johan Cruijff Arena.


Reclame voor de sport en voor het voetbal in het bijzonder, met als extra bijzonderheid een omstandigheid die de pret rond dat voetbal gisteren in Amsterdam alleen maar groter maakte. Want het is vaker voorgekomen dat Ajax op het hoogste niveau in Europa de show en de harten van de voetballiefhebbers wist te stelen. Laatst nog in het voetbalseizoen 2018/2019, wat uiteindelijk een vertrek van succesvolle spelers tot gevolg had. Want Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong, Hakim Ziyech en Donny van de Beek wilden hun talenten en mogelijkheden bij Europese topclubs verder te gelde maken. Waardoor de vrees welhaast terecht ontstond dat Ajax met dit verlies aan kwaliteit, sleutelspelers en mankracht zijn positie in de Europese top zeker kwijt zou raken. Hoe ongegrond die vrees gebleken is, werd dus gisterenavond tegen Borussia Dortmund, een topclub uit Duitsland, maar al te zeer duidelijk. Omdat de verversing en aanvulling uit de eigen jeugd zich in die wedstrijd maar al te adequaat en effectief heeft getoond. Welke wetenschap de genieting om dat eclatante succes van die 4 – 0 overwinning van gisteren alleen maar des te groter maakte en iedereen misschien zelfs wel met trots vervulde. Want zo hoorde voetbal toch te zijn. Als het op zijn best wordt gespeeld, zoals Ajax dat deed op deze avond.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Voetbal, toch een edele sport

  1. Dhyan zegt:

    Ik baal alleen maar als een stekker wanneer de reguliere programma’s als vanzelfsprekend niet doorgaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s