“De slag om de Schelde”

Vijf Gouden Kalveren toegekend. Juichende recensies in Trouw en de Volkskrant. Een cameraman die vond dat de film ingezonden had moeten worden voor een Oscar-nominatie. Het afgelopen weekend wereldwijd de meest bekeken film op Netflix. En ook nog eens gekwalificeerd als de beste Nederlandse oorlogsfilm ooit gemaakt. Kortom, het kon niet op voor “De slag om de Schelde” en dus geen ontkomen aan voor de filmliefhebber die ik toch min of meer ben. Logisch dus dat de verwachtingen ook bij mij hoog gespannen waren en ik dus eigenlijk rekende op een kluistering van dik twee uur aan mijn televisiebuis. Om vervolgens vies bedrogen en lelijk teleurgesteld uit te komen. Want wat heeft die zoveel geprezen Nederlandse film “De slag om de Schelde” mij nou eigenlijk gebracht? Niet veel meer dan een dik uur breed uitgesponnen oorlogsgeweld met tientallen kreunende soldaten die aan flarden werden geschoten, een enkel mooi plaatje van het Sloegebied, dat in 1944 het epicentrum werd van de strijd tussen de Duitsers en de geallieerden om Walcheren en een verhaallijn waaraan geen touw was vast te knopen.


Dankzij de dialogen in het Nederlands (of was het Zeeuws?) die totaal niet te volgen waren. Vanwege een meer dan beroerde articulatie, een euvel waar het hedendaags toneel en het vaderlands acteertalent tegenwoordig in hoge mate te lijden hebben. Gevolg was dat de hele film, hoezeer ook geprezen, in feite aan mij voorbijging en bij mij eerder afkeer opriep door het vele grove en brute geweld waaraan ik zodoende als onthand kijker overgeleverd was. Zodat mijn kijkportie net zo goed aan Fikkie gegeven kon worden en ik dus niets begreep van al die loftuitingen. Of het moet zo zijn dat mijn maatstaven voor filmische kwaliteit in de loop der tijd zo achterhaald zijn geraakt en elke aansluiting hebben verloren met de standaarden zoals ze dan nu blijken te moeten gelden. Laat dat het dan maar zijn. Zodat ik ieder die dat wil, kijkplezier bij deze film wens. Waaraan ik dus nogmaals toevoeg dat men door mij gewaarschuwd is. Want waardelozer konden die twee uur door mij niet zijn doorgebracht met “De slag om de Schelde”, waarmee de plank zo mis werd geslagen.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Kunst en cultuur en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op “De slag om de Schelde”

  1. Dhyan zegt:

    Ik hoorde er ook van, kijken doe ik nu maar niet meer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s