Moderne verloedering

Het is een van die verschijnselen welke klaarblijkelijk bij het moderne leven hoort en daarin niet meer weg te denken valt. Je hebt het maar te slikken, of je het leuk vindt of niet. Je doet er niets tegen, zoals er ook niemand, een instelling, een organisatie of een overheid is die ertegen op staat. Het kan gewoon, terwijl er nog nooit een geluid te horen is geweest dat op een soort van afkeuring of verzet wees. Ondanks dat het een aanslag was en is op ieders leefomgeving, die graffiti die ongebreideld op alles wat los en vast zit, kunnen en mogen worden gespoten. Fraai is meestal, of eigenlijk altijd, anders. Een aanfluiting qua schoonheid en esthetiek. Zeker als er een vergelijking getrokken wordt met dat wat er aan echte mural art in een stad als bijvoorbeeld Heerlen gerealiseerd is. Dan is er echt sprake van verfraaiing in tegenstelling tot wat er in het wilde weg op al het onroerend goed dat ons omgeeft, wordt gespoten. Pijn aan de ogen doet het over het algemeen, waarbij het wel zo veelbetekenend is dat al dat spuitwerk ook nog eens in het geniep plaats vindt. Alsof de makers zelf zich maar al te bewust zijn van de ondermaatse kwaliteit die zij met hun stiekeme werk leveren.


Is dat al een argument om actie te nemen tegen al die rotzooi, die alleen maar bijdraagt aan de verloedering van ons leefmilieu. Wat zeker zo zwaar weegt is dat het overgrote deel van al dat onroerend goed en ook straatmeubilair dat zo onbeschoft bespoten wordt, in feite van ons allemaal is, want gefinancierd wordt met publieke middelen, dus met ons belastinggeld. Reden genoeg dus om er alles aan te doen dat al deze onverlaten met hun poten van de spullen van de gemeenschap afblijven. Wegkijken en schouderophalend accepteren kan er toch niet bij zijn? Zonder dat de publieke ruimte saai, afgepast en aangeharkt moet zijn. Een beetje reuring daarin is niet verkeerd. Leven in de brouwerij, o.k. Maar dat is toch wel even iets anders dan er een troep en een zooi van te laten maken, onder het motto van vrijheid blijheid en dat het onze tijd met al die graffiti wel zal duren. Want dat het anders kan, is in Heerlen overal te zien en te beleven.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Moderne verloedering

  1. Dhyan zegt:

    Het werkt ontluisterend.
    Ik zie desolate woonwijken alsof het niet opkan met graffiti nog meer wegkwijnen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s