Hollandse QR – perikelen

Typisch volk, hoor, die Nederlanders, waar het verre van makkelijk is om er land mee te bezeilen. En het wordt er niet beter op, met hun eigenwijsheid. Had het jaren geleden nog wel iets innemends, die pedanterie, dat vingertje dat naar de rest van de wereld werd opgestoken. Tegenwoordig is het behoorlijk in zijn tegendeel verkeerd en is er van dat gidsen maar weinig overgebleven. Sterker nog, het is verworden tot eigenzinnigheid en tot zo’n houding van zich niets meer door niemand nog laten vertellen. Met als meest treurige en actuele voorbeeld alle rep en roer die is ontstaan rond de eventuele vaccinatieplicht en de controle van coronapassen. Waarbij de vermeende vrijheidsstrijders en bewakers van de integriteit van het eigen lichaam in rotten van tien blijven opstaan. Holland op zijn smalst, ben je geneigd om te denken als je dezelfde praktijk gedurende een aantal weken hebt meegemaakt in een land als Frankrijk waarvan de inwoners nou ook niet bepaald bekend staan als de makke schapen die zich door hun overheid naar de slachtbank laten leiden. Want verbazingwekkend of niet, voor de Fransen blijkt het tonen van die QR – code nou niet bepaald de aanleiding te zijn om eens flink op de barricaden te gaan omdat hun vrijheid in het geding zou kunnen zijn. Helemaal niets aan de hand en bijna zoiets als business as usual.


Waarschijnlijk omdat enerzijds het gezonde verstand, ook in die warme dagen, de overhand had en zegevierde, en anderzijds omdat men waarachtig wel wat anders in dat land aan het hoofd had dan moord en brand te schreeuwen om zo’n maatregel waar slechts ieders gezondheid mee was gediend. En wat te denken van de Italianen die nog een paar stappen verder gaan en ook durven gaan omdat zij nog wel het meest van alle Europeanen met het coronabijltje hebben gehakt? Maar zoals gezegd, nergens weet men beter wat vrijheid is en betekent dan in Nederland. Waar de praatprogramma’s en sociale media bol blijven staan van al die belijdenissen van het geloof in de vrijheid dat zelfs het belang van de gezondheid te boven zou moeten gaan. Omdat wij, zo heet het dan, het beste weten wat goed is voor onszelf. En dus lak hebben aan het belang van elke ander dan wijzelf en dus ook geen boodschap hebben aan wat de overheid voor ons bedenkt in ons zogeheten belang en daar alleen maar meer en meer in faalt. Want wat moet je met zo’n club die zich vast heeft gedraaid in een toeslagenaffaire en niet eens kans ziet om een fatsoenlijke regering samen te stellen? Zou dat het dan zijn waarom wij ons zo onderscheiden van zoveel Europeanen, dat wij met ons gezeik zo opvallen en onszelf zo overstemmen dat we niets en niemand meer horen dan alleen nog maar onszelf en dat het woord samen allang uit het Nederlands verdwenen lijkt.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s