In hoger sferen

Sinds een week of vier is er in mijn directe woonomgeving, in Schimmert, een nieuwe mogelijkheid ontstaan om in hoger sferen te verkeren. Moest ik tot nu toe mijn meditatieve uitweg uit de dagdagelijkse besognes zien te vinden in mijn tuin, ik kan nu zo maar boven de werkelijkheid van alledag uitstijgen. Letterlijk dus. Het buiten mijzelf treden door met onkruid aan de slag te gaan, zo laag mogelijk bij de grond en met mijn hoofd haast naar beneden, heeft een handzaam alternatief gekregen, waardoor ik mij min of meer los kan maken van het aardse bestaan. Op zo’n driehonderd meter van mijn huis kan ik mij in de Reusch, de vroegere watertoren, via een lift verheffen naar een bovenwerelds niveau en het mensengedoe van vijfendertig meter hoogte beschouwen. Een va-et-vient zonder woorden of enig geluid speelt zich onder mij af, voltrekt zich als een stomme film waar ik het woord en elke klank bij verzinnen moet, ook weer op deze dinsdag. Alsof ik in een glazen kooi zit, zo kijk ik er op neer en beschouw ik wat als dat aardse tranendal geldt. Wat in feite, als het niet van geluid voorzien is, duidelijk meevalt en zelfs meer dan vreedzaam lijkt.


Hoewel ik, en wie niet, veel beter weet. En dat weten, maar nog meer die verstilling en ogenschijnlijke vreedzaamheid, die zich achter glas en bezien vanuit mijn hoogte aan mij openbaart, brengen een haast mystieke sfeer tot leven. Omdat deze werkelijkheid heel anders is dan die zich daar beneden bevindt en dus de vorm van een droom of een luchtspiegeling aanneemt, waarin en waarbij het goed toeven is. Goed dromen dan wel verbeelden in een eigen wereld die op die vijfendertig meter hoogte maar wat gemakkelijk wil ontstaan. Waardoor je met recht even weg kunt zijn, weg van de snelweg van een mensenleven. Op zo’n halteplaats die door haar enkele aanwezigheid de ruimte en energie geeft om het eigen bestaan weer verdraaglijk lichter te maken. Heilzaam heet dat. Verhelderend. Verlichtend. En vooral een aanbeveling om zo nu en dan zo’n trip in de Reusch van Schimmert naar wat hogere hoogte te maken. Al was het om van je eigen staat en zijn op de hoogte te blijven en deze in de hand te houden. Alleen maar door in hoger sferen te verkeren.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s