Een draaiend rad

In een behartigenswaardig interview in de Volkskrant van vandaag komt dichter, schrijver en acteur Ramsey Nasr met een prangend voorbeeld van de alom heersende dubbele moraal. En dat brengt hij zo onder woorden:


“In Oeganda pompen een Chinees en een Frans bedrijf olie op. Die bedrijven zijn formeel gevestigd in Amsterdam. Waarom? Vanwege ons gunstige belastingklimaat, dat belastingontwijking faciliteert. Zodoende loopt Oeganda de komende jaren 28 miljoen aan dividendbelasting mis. Ze hadden dat geld daar goed kunnen gebruiken, omdat ontwikkelingslanden als Oeganda nu al hard worden getroffen door de klimaatverandering als gevolg van onder meer de olie die daar is opgepompt. Na verloop van tijd komen Oegandezen wellicht als vluchtelingen hierheen. We noemen ze dan gelukszoekers, terwijl wijzelf ze de mogelijkheid tot geluk en welvaart hebben ontnomen, en daar zelfs financieel van hebben geprofiteerd. Dat is het systeem waarin wij zitten, een draaiend rad, dat we alleen met behulp van ons geweten tot stilstand kunnen brengen.”

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Kort gezegd. Bookmark de permalink .

3 reacties op Een draaiend rad

  1. math zegt:

    Heb je een idee wat ik zou kunnen doen, behalve jouw weblog doorsturen naar 100 anderen?

  2. sjogkel zegt:

    Onze grote pensioenfondsen (dus ons allen) draaien vrolijk in dat rad mee, want kijken waar rendement te halen is. Er wordt overal vandaan geplunderd om hier de spaarpotten en fondsen te vullen voor ons rendement en onze welvaart. De ecologische en sociale schade loopt ondertussen gigantisch op (waaronder een pandemie) en we mekkeren over het vluchtelingenprobleem, mensenrechten, ontwikkelingshulp, en nationaal het behoud van ons pensioen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s