Ollongren en Omtzigt

Kajsa Ollongren heeft een paar dagen geleden twee vliegen in een klap geslagen. Want met een enkele stommiteit heeft ze zowel de vrouwenzaak als de democratie, de politiek en het vertrouwen daarin een heel slechte dienst bewezen. Door haar blunder zal het vertrouwen in de politiek en in het parlementaire systeem een ernstige deuk hebben opgelopen. Zoals het beeld van de Randstedelijke elite alleen maar meer zal gaan beklijven, net zo als het idee dat een klein clubje op het Binnenhof de dienst uitmaakt en elkaar het balletje toespeelt. Precies zo. In hoeverre doe je er als kiezer toe als een Kamerlid dat torenhoog scoorde en goed was voor vijf Kamerzetels, zo maar tijdens formatiegesprekken uitgegumd en weggebonjourd blijkt te kunnen worden? Zo’ n gekke vraag is dat opeens niet meer. Immers, een andere kant kan de indruk na de uitglijder van Ollongren niet op gaan. Ook haar papier is immers geduldig en laat geen twijfel toe. Er staat namelijk wat er staat en dat was in dit geval dat een bijzonder goed en daarom voor een regering lastig en tegendraads Kamerlid geloosd moest worden, een functie elders moest krijgen. Hoe ver moet je van de realiteit afgegleden zijn om zo’n gedachte te willen omarmen, om er voor te zorgen dat van Mierlo, die aartsvader van D’66 en oer-partijgenoot, zich wel in zijn graf moet omdraaien bij zo’n gebrek aan elementair besef van democratische waarden en parlementaire verhoudingen.


Macht of zelfs de aanraking ervan moet Ollongren blind hebben gemaakt en zeker hoogmoedig, waardoor haar val onvermijdelijk was zonder echt te kunnen verrassen nadat ze al eerder met vuur had gespeeld toen zij als D’66 – er in eigen persoon het raadgevend referendum, dat kroonjuweel van haar eigen partij, vakkundig om zeep wist te helpen. Is deze laatste misser en afgang al een ferme diskwalificatie van Kajsa Ollongren, zulke schade is altijd nog te herstellen. Erger is het evenwel dat zij met deze bizarre schuiver de vrouwenzaak een slag heeft toegebracht. Dat de stappen die er voorwaarts waren gemaakt zich nu weer vervangen weten door stappen terug, omdat Ollongren en haar medeverkenner Jorritsma bewezen dat zij de kunstjes van het politieke vak, de kneepjes, heel goed van hun mannelijke collega’s hadden afgekeken, ze dubbel en dwars overdeden en de heren politici zelfs duidelijk naar de kroon staken in het spelen van de vuile spelletjes. Wat het allemaal stukken erger maakte. Want zouden vrouwen juist niet de politiek en het Binnenhof een andere toon en toets geven? Authentieker zijn? Hoe teleurstellend en pijnlijk is het dan om de eerste vrouwen die de kans krijgen om het beter te doen, met al die typische mannenspelletjes zo diep te zien vallen.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Ollongren en Omtzigt

 1. Dhyan zegt:

  Ollongren had al langer geleden haar biezen moeten pakken. Het advies van de de eerste kamer enige tijd geleden om de automatische jaarlijkse huurverhogingen om moverende redenen te beëindigen heeft ze zeer ongepast straal genegeerd. Het past een politicus niet dat te doen.

 2. pjotr zegt:

  Het gemak, waarmee Mark Rutte probeerde het probleem te bagatelliseren, geeft te denken. Zoals het zwartlakken van hele pagina’s opgevraagde stukken dat ook deed. En de pogingen van Rutte om de hele toeslagenaffaire van zich af te schuiven. Het zou me niet verbazen, als het idee om Omtzigt weg te promoveren ook uit zin koker is gekomen. Als dat zo is, dan is voor Rutte zelf een “andere functie” binnenkort nog het beste wat hem kan overkomen.

 3. Marga zegt:

  Dat ging ook door mij heen, wat is de rol van Rutte hier in. De opmerking staat getypt, niet geschreven met de hand…..wie zegt mij dat dat een opmerking van Ollongren was….ik ben heel benieuwd naar het kamerdebat, maar vrees even goed dat het niet duidelijk gaat worden….Of zou er iemand aan opgeofferd worden?

 4. terrebel zegt:

  Je vraagt je bijna af of de ‘blunder’ echt wel een ongelukje was.

 5. Piet zegt:

  In den Haag hebben ze een bloedkleren hekel aan leden van de partij die uit de rij dansen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s