Over “Shtisel” gesproken

Netflix kan een geweldige schatkamer zijn. Alleen is het wel zaak om er je weg in te vinden. De aanbevelingen van Netflix helpen daarbij nauwelijks want ze leiden – althans zo heb ik het ervaren – meestal tot missers, tegenvallers en teleurstellingen. Dienstiger is het gebleken om je te verlaten op bronnen waarvan je weet dat ze op een lijn zitten die vergelijkbaar is met jouw gevoels – en gedachtenwereld. Dat betekent voor mij dat ik in elk geval de adviezen van de filmrecensenten van de Volkskrant en van VPRO Cinema serieus neem. En verder luister ik ook heel goed wie uit mijn directe omgeving wat aanbeveelt. Dit heeft me tot nu toe geholpen en op het spoor gebracht van veel moois en zelfs ultiem genieten. Zo ben ik ook door een onverdachte bron, door een van mijn Facebook-vrienden, geattendeerd op een Israelische productie, een televisieserie, ‘Shtisel’ genaamd. Een titel die de lading volledig dekt. Want het is de naam van een orthodox-joodse familie in Jeruzalem, over de wederwaardigheden waarvan de serie gaat.


Een prachtige serie die alleen maar mooier wordt naarmate de gebeurtenissen en lotgevallen zich afwikkelen. Aanvankelijk zit je namelijk nogal op afstand te kijken naar het wereldje van de familie Shtisel, met de hoge hoeden, pijpekrullen, tradities, eetcultuur en nog zo veel meer bijzondere gewoonten. Maar met en met verdwijnt die afstand, kom je dichterbij, kijk je door alle rituelen heen en zie je heel aardige en warme mensen, waar je je heel gemakkelijk mee kunt identificeren, waar je sympathie voor krijgt, waar je van gaat houden. En uiteindelijk ga je met de hele familie mee in hun leven dat zich ontwikkelt als een soap, maar dan van het allerhoogste niveau, waarnaar het goed kijken is en vooral genieten van het weergaloze acteren van alle hoofdpersonen. Waar het eindigt en hoe, laat zich op dit moment voor mij onmogelijk voorspellen. Ik voorzie in elk geval dat ik nog wat uurtjes heb te genieten, waarin ik bovendien nog meer zicht krijg op alle bijzonderheden en (eigen)aardigheden van de orthodox-joodse cultuur. En dat noem ik ook nog eens mooi meegenomen.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Tips en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s