Waarom van Rossem moest hangen

Was het hypocriete ophef of selectieve verontwaardiging om de ontboezeming van Maarten van Rossem? Of was het een beetje van dit en een beetje van dat, een allegaartje van hoofdzakelijk valse sentimenten dat opgeroepen werd en bijna als vanzelf en als een boemerang zijn weg zocht naar de aanstichter ervan. Waarbij het waar of niet waar van het door hem beweerde kennelijk totaal geen rol speelde. Het ging er kennelijk alleen om om die vervloekte van Rossem met zijn eeuwige tegendraadsheid eens een flinke opstopper te verkopen en hem die door hem betrachte eerlijkheid goed betaald te zetten. Terwijl er dus geen enkele reden voor was, voor die bijna collectieve verontwaardiging, waaronder ook die van die autoverkoper die minister werd, Hugo de Jonge. Want van Rossem had precies datgene gedaan wat veel van zijn leeftijdgenoten ook deden, waaronder ook de schrijver van dit verhaal, namelijk op de dag dat dat mocht, op dinsdag 9 september, telefonisch contact gezocht met de GGD om een afspraak voor de twee vaccinaties te maken. Mij was al een paar dagen van tevoren vanuit de kring van GGD – medewerkers kenbaar gemaakt dat mensen die in 1942 of 1943 waren geboren, vanaf die bewuste dinsdag per brief voor een vaccinatie uitgenodigd zouden worden. Maar vooruitlopend op de ontvangst van die brief kon dus al met de GGD gebeld worden. Wat ik dan ook prompt om 09.00 uur op die negende maart deed. Precies zoals Maarten van Rossem en naar ik later hoorde veel leeftijdgenoten met mij en met hem.


Ik werd allervriendelijkst te woord gestaan en kon gemakkelijk tot een afspraak komen zonder dat mij ook op enig moment het gevoel werd gegeven dat ik iets oneigenlijks of tegen de regels deed. Een prettig gesprek dus dat na vijf minuten werd afgesloten met een gevoel van opluchting dat de tijd van wachten verstreken was en dat alles precies volgens de regels was gegaan. En zoals ik aan die stemming naar mijn omgeving toe uiting wilde geven, zo zal de beweegreden van Maarten van Rossem zijn geweest om zijn verhaal te vertellen om vervolgens de nationale bak met drek over zich uitgestort te krijgen omdat hij voorgedrongen zou zijn en voor zijn beurt afspraken zou hebben gemaakt. Wat ik me dus ook zou hebben moeten aantrekken als die hele bewering uit de mond van de Jonge en later ook Rutte niet klinkklare nonsens zou zijn geweest en getuigd had van een totaal gebrek aan kennis van zaken en van de regels en feiten. Vandaar dat dat excuus van beide heren richting van Rossem en nog veel andere leeftijdgenoten meer dan op zijn plaats zou zijn geweest. Ware het niet dat het inmiddels genoeg duidelijk is dat beiden, Rutte, maar de Jonge voorop, langzamerhand niet meer weten wat ze allemaal uit hun nek staan te kletsen, maar wel dat ze het brede publiek vooral naar de mond moeten praten. Waardoor van Rossem dus gewoon moest hangen.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Waarom van Rossem moest hangen

 1. Rob Alberts zegt:

  Als crisismanagers zijn Mark Rutte en Hugo de Jonge door het ijs gezakt.

  Bezorgde groet,

 2. Mack zegt:

  Ja, ik denk ook dat De Jonge hier even een rekening te vereffenen had. Maarten had natuurlijk veel kritiek gehad op zijn vaccinatiebeleid.

 3. sjogkel zegt:

  Zo gaat dat met stoute jongetjes in de klas.

 4. Marga zegt:

  Rob, heb je deze column wel doorgestuurd aan de Jonge? Hij zit nu toch thuis en heeft dan eens iets anders te lezen bij zijn kop koffie?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s