Een stemverklaring vooraf

Normaliter worden stemverklaringen afgegeven als verkiezingen hebben plaats gevonden. Als ik zo’n verklaring nu al geef, aan de vooravond van de Tweede Kamerverkiezing, zou allicht de indruk gewekt kunnen worden dat er een stemadvies wordt gegeven. Zo’n oogmerk werp ik ver van mij omdat ik mijn lezers te hoog acht en te zeer respecteer. Zij kunnen heus wel zelf hun keuzes bepalen. Daar hebben ze geen inbreng van mij voor nodig. Het is maar dat men dat vast weet voordat ik hier probeer te verduidelijken waarom mijn stem morgen naar Lilian Ploumen gaat. Allereerst uiteraard omdat ze lijsttrekker is van de PvdA, de partij die mijn leven lang in mijn DNA is blijven zitten, hoewel ze het mij soms braaf lastig heeft gemaakt. Ik hoef maar terug te denken aan de jaren dat Kok partijleider was en langzaamaan de ideologische veren van de sociaal-democratie begon af te schudden ten gunste van een neo-liberale koers. Of ik roep weer in mijn herinnering de deelname van de PvdA aan Rutte II, die mij steeds meer een gruwel werd en waarvoor ze dan ook door de kiezer gevoelig werd gestraft. Maar ik heb vervolgens inkeer gezien bij diezelfde partij, een terugkeer op de eigen schreden en de zoektocht naar een serieus vooruitstrevende, linkse koers. Eerst onder leiding van Lodewijk Asscher en sinds een paar maanden onder aanvoering van Lilian Ploemen, die dat overtuigend en authentiek doet.


Zo authentiek dat zij in korte tijd erin geslaagd is om de teruggetreden Lodewijk Asscher te doen vergeten. Wat waarachtig een prestatie is. Ze heeft kans gezien om op de PvdA – verkiezingscampagne een geheel eigen stempel te drukken. En dat is gewoon knap en geeft meteen vertrouwen. Voeg daaraan toe dat zij door de jaren heen zichzelf is gebleven en nooit haar Maastrichtse achtergrond noch haar afkomst uit de volkswijk Caberg heeft verloochend. Neem bovendien in aanmerking dat zij een aantal jaren leiding heeft gegeven aan Mama Cash, een organisatie die zich richt op de internationale vrouwenemancipatie, en dat zij minister van Ontwikkelingssamenwerking is geweest in het kabinet Rutte II, dan moet je het hart wel op de goede plaats hebben, wil je op dat niveau adequaat en toch professioneel kunnen functioneren. Wat zij dus heeft gedaan. Dat pleit alles bijeen genomen zo in het voordeel van Lilian Ploumen, dat ik morgen wel mijn stem aan haar moet geven. Omdat ik dus het volste vertrouwen heb in haar capaciteiten plus haar sentiment en daarom geloof dat zij in staat is om aan de Partij van de Arbeid nieuw elan te geven. Want de sociaal – democratie, waar die partij voor staat, vraagt er juist in deze tijd om en is het ook meer dan waard.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk, Politiek en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Een stemverklaring vooraf

  1. sjogkel zegt:

    Hoewel ik nog een beetje zweef, maar na vanavond staat ze in mijn vizier nu de eerste minuut van de verkiezingsdag.

  2. Marga zegt:

    Ik heb haar ook met plezier gevolgd, prima mens. In de hoop dat er meer van die stevige vrouwen in de regering komen. Ik koos voor Sigrid, die ik ook zeer bewonder. Met mijn geaarzel tussen Omtzigt, jammer genoeg van het Cda, koos ik toch voor een vrouw…..ben benieuwd naar de uitslagen….

  3. sjogkel zegt:

    De stemwijzer niet eerbiedigt en vanuit een ‘roeping?’ toch maar op het laatste moment op de ‘tafeldame’ gedoken, ze stond van het begin af aan in mijn top 3. Misschien mag Ploumen straks als laatste Maastrichts socialist straks bij de PvdA het licht uit doen… eervol ten onder.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s