Een NOStalgische overpeinzing

Het lijkt van kwaad naar erger te gaan. De ondraaglijke lichtheid van haar bestaan openbaart zich bijna dagelijks om acht uur ’s avonds als haar leader weer wordt opgestart. Het achtuurjournaal van de NOS manifesteert zich per dag alleen maar onbenulliger, hoe zeer ik ook op het tegendeel zit te wachten en te hopen. Zoals bijvoorbeeld weer tijdens haar editie van gisterenavond, waarin een echt drieste poging werd gedaan om het Hart van Nederland naar de kroon te steken, nee, te overtreffen. Wie op echt nieuws zat te wachten, kon weer eens de tenen krommen over de futiele berichtgeving die mocht passeren. Met als aanleiding de versoepeling van de coronamaatregelen en daardoor een spervuur aan interviews met mensen die naar de kapper waren geweest of weer een rijles hadden gehad. Kortom, nieuws waarvan de wereld en ook Nederland op zijn grondvesten schudde….Spraakmakend en om wakker van te liggen, omdat het de eerste vijf minuten van het journaal besloeg.


En was dit maar een uitzondering in de keuzes die door de journaalredactie worden gemaakt. Die tijd blijkt voorbij, nu dit soort berichtgeving regel is geworden, het beleid is om de kijker nieuws te bieden waarin deze zich herkennen kan, dat dichtbij huis en om de hoek in Nederland is. Met als gevolg dat het wereldnieuws in de kantlijn is terechtgekomen en Nederland volgens het NOS – journaal genoeg aan zichzelf heeft en het dus met zijn eigen nieuws moet doen. Waardoor Wilders en Baudet, navelstaarders als zij bij uitstek zijn, niets meer te mopperen hebben nu hun nationalistische ego overtroffen wordt door hun grote vijand, de NOS, die met haar berichtgeving het eigen volk het eerst en meest met eigen nieuws bedient zonder verder nog het gewicht ervan ook maar enigszins te wegen. Mag ik daarom weemoedig en nostalgisch worden en terugverlangen naar de NOS waarvoor ze was en is bedoeld?

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Media en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

8 reacties op Een NOStalgische overpeinzing

 1. Mack zegt:

  Loekie komt wel terug…

 2. math zegt:

  Misschien krijgen we over vier jaar Trump weer terug en dan ook weer nieuws. maar kunnen we actie ondernemen?

 3. Hanneke zegt:

  Ik snap ook niet waarom we in het achtuurjournaal, en waarschijnlijk net zo in dat op andere tijden aandacht moet besteden aan de mening of ervaring van de-man-in-de-straat. Daarvoor zijn mogelijkheden genoeg. Het journaal is er voor nieuws. Het liefst zou ik zien dat dat nieuws niet meer wandelend wordt gebracht, want meer dan aan die praatjes met de doorsnee-Nederlander erger ik me aan dat gewiebel en gedraai.

  • sjogkel zegt:

   Dat wandelen heeft ik een functionele functie omdat je van het ene naar het andere onderwerp en betreffende panelen wordt geleidt. Achter een bureau is een stuk afstandelijker uit de tijd van het voorlezen van het nieuws.

 4. Dhyan zegt:

  Ik heb de ‘uit’ knop al ingedrukt voor alle wereld-land-streek-ellende een aanvang neemt.

  • sjogkel zegt:

   Makkelijk leven zo, de ellende buiten houden.

   • Dhyan zegt:

    Makkelijk ja. M’n hele leven was tot mijn pensionering een en al ellende. Sommigen zitten nog steeds in de ellende. Het is een decadente luxe wanneer je geen ellende kent en deze moet importeren van elders uit de wereld om je beter te kunnen voelen..

 5. sjogkel zegt:

  Ik heb dit journaal even nagetrokken idd de opening was een inkoppertje, maar het was wel een item wat het land beroerde en naar had uitgekeken én er was ook weer eens een versoepeling. Ik denk dit alleen maar melden en er verder geen aandacht aan besteden niet meer van deze tijd is. Er zat wel een interessant item in over politiek en voedsel, daarin werd uit de doeken gedaan wat de politiek wil met onze voedsel consumptie met een suikertaks en vleestaks en waren ook 2 buitenlandse onderwerpen en nog wat. Het journaal is toch voor veel wel wat oudere kijkers het nieuwsmoment van de avond, om daarna weer te vervallen in aangenaam verpozen. Het is het een of het ander, het journaal weerspiegelt de tijdsgeest om aan te sluiten op een (of iets onder) gemiddelde belevingswereld van de kijker en al het gemopper voor lief neemt. Het journaal blijft journalistiek een belangrijk programma, waar ook mensen met uiteenlopende politieke opvattingen nog worden bediend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s