Vast tegen het zere been

Het zal zonder twijfel wel weer links of rechts tegen het zere been zijn. Dat moet dan maar. Want helemaal het zwijgen er toe doen en de andere kant op kijken, schiet ook niet echt op en houdt tegelijk de schijn op dat het inderdaad allemaal wel heel erg is wat jong Nederland overkomt. Een schijn die ook nog eens extra wordt gewekt door de legertjes psychologen en onderwijskundigen en weet ik wie niet allemaal, die momenteel in rotten van vier aantreden om het vooral over de sociale ramp te hebben die zich over Nederland lijkt te voltrekken. Alsof alle ellende in verband met corona in ons land begint en eindigt bij ons eigen jonge volkje. Zijn dat soort geluiden elders in Europa of waar ook ter wereld ook zo massaal te horen? Voorzover te overzien valt, dus niet. Waardoor je haast zou geloven dat de kommer en kwel van de jeugd in de Hollandse polder werkelijk rampzalige proporties aanneemt en nagenoeg onovertroffen is. Leerachterstanden, eenzaamheid, uitsluiting, het kan haast niet op en zou zo maar van kwaad tot erger kunnen leiden als er niet meer voor de echte slachtoffers van corona , de jeugd dus, wordt gedaan. Zo geneert menigeen die er voor heeft doorgeleerd, zich niet voor enige overdrijving, al was het maar om bij diezelfde jongeren in een goed blaadje te komen. Want wie de jeugd heeft, heeft immers de toekomst. Dus wat zou je je nog druk maken om het dor hout dat alleen nog opgeruimd hoeft te worden?


Zo viert het opportunisme hoogtij en is het met de solidariteit met de echt kwetsbaren wat gemakkelijk gedaan, luidt een voor de hand liggende conclusie, zoals er gerust vraagtekens, hele grote, gezet mogen worden bij al het alarm dat nu opeens klinkt met betrekking tot de problematiek van de schoolaande jeugd. Zijn het misschien de problemen van de ouders met het thuis zijn van de kinderen die deze vertaling krijgen? En dan is vereenzaming en leerachterstand er gemakkelijk bijgehaald om de ware achtergrond van het probleem te verhullen. Een luxe-probleem dat zich trouwens nergens anders ter wereld voordoet en dat natuurlijk volkomen in het niet zinkt bij het leed dat leeftijdgenoten op Lesbos bijvoorbeeld ondergaan. Laat staan dat het ontbreken van feesten en festivals er ook nog wordt bij gehaald als de bron van alle jeugdig ongemak en lusteloosheid. Samengevat zijn het loze kreten en verhalen die geen enkele reden vormen voor het aanmeten of toekennen van een vorm van slachtofferschap, dat zich bovendien in geen enkele zin verhoudt tot het lijden van degenen die echt met corona te maken kregen, die het aan den lijve ondervonden en het vaker niet konden navertellen. En hoezo een verloren jaar, als je, zoals de verwachtingen nu zijn, wel honderd jaren hebt om te kunnen leven, leren en feest te vieren?

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving. Bookmark de permalink .

9 reacties op Vast tegen het zere been

 1. Marga zegt:

  Rob, ik denk vaak aan de jeugd, die in de oorlogsjaren opgroeide….ze hadden geen internet en geen laptop, ze hadden vijf jaar bezetting te overleven…… ik ben van na de oorlog, dus ik heb geen idee, hoe die jeugd zich er door heen geleefd heeft.
  Ik weet wel uit mijn eigen leven, dat inspiratie ontstaat als er gebrek is. Creativiteit wordt vaak geboren bij behoefte zonder dat het direct financieel haalbaar is.
  Wat zou de jeugd van vandaag allemaal wel geleerd hebben door meer op zichzelf aangewezen te zijn? Ik ben benieuwd…..

 2. Mack zegt:

  Jij doet het voorkomen alsof het allemaal onzin is, en de jeugd alleen wil feestvieren. Om te beginnen hebben ze niet in alle landen leerachterstanden simpelweg omdat de scholen daar open zijn. En solidariteit met de ouderen, met welk doel? Waarom niet de de lockdown stoppen voor jongeren, de ouderen kunnen prima in lockdown blijven, er verandert dan niets voor ze. Ondertussen wordt gewerkt aan vaccinaties en groepsimmuniteit. Het heeft helemaal niets te maken met ons jonge volkje. Dit speelt overal waar ze in lockdown zitten. En hun frustraties zijn echt. Heb je kleinkinderen? Vraag ze er eens naar.

 3. Dhyan zegt:

  Ik denk zo maar dat de ouders de schreeuwende koters thuis ondertussen spuugzat zijn en ze uit hun lijden verlost moeten worden en daardoor de scholen weer open moeten gaan. In Duitsland gaan de kinderen momenteel ook niet naar school overigens maar daar wonen veel gezinnen bij hun ouders in uit economische en praktische overwegingen. Mijn zwager groeide op in de oorlog en erna, hij zegt de tijd van z’n leven te hebben gehad al waren ze thuis wel doorlopend bang voor de razzia’s omdat er rondom mensen werden opgepakt.

 4. math zegt:

  Wat moet er van onze verwende jeugd overblijven, wanneer echte problemen hun deel worden. Dit stelt niets voor in een van de meest rijke en bevoordeelde verwende landen van de wereld. Kijk in godsnaam eens naar andere nieuwszenders dan de NOS met om zijn Hart van Nederland om 8 uur.

 5. sjogkel zegt:

  De blogger kan en mag natuurlijk opschrijven over wat dan ook. Het is zijn of haar blog. Dit stuk is wel erg kort door de bocht of voor de vuist weg. Ik snap de gedachte wel, maar het is eenzijdig zonder zich echt te verdiepen in deze problematiek en er zijn talloze berichten in zowel binnenland als ook het buitenland te vinden. Zelf vind ik dat het nog behoorlijk onderschat wordt, pas de laatste maanden zie ik een kentering. Corona is niet alleen alles over de IC, virologen, maatregelen en eenzame ouderen.

  • Dhyan zegt:

   De problematiek is niet Corona maar onder vele andere de wijze van met teleurstellingen omgaan over het gewoontegedrag dat nu geen vervolg kan vinden. Dit zou een tijd van innovatie vernieuwing en hervorming van waarden kunnen zijn. Maar nee het is hoofdzakelijk gewauwel over gemiste kansen, vertier en toekomstperspectief. Dat geld net zo goed de ouderen al hebben die wat minder kansen en flexibiliteit om in de veranderde omstandigheden mee te kunnen gaan dan jongeren..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s