De vrije val van Nederland

Een citaat uit een hoofdredactioneel artikel dat vanochtend in de Volkskrant te lezen was: “Van het optimisme aan de start van de vaccinatiecampagne is weinig meer over. Het begin ervan leek het spreekwoordelijke licht aan het eind van de tunnel te zijn. Inmiddels is dat optimisme al weer danig getemperd. Er duiken nieuwe varianten van het virus op en in Nederland is de inentingscampagne onthutsend langzaam van start gegaan. Langzamer dan in landen als Italie en Spanje, terwijl over het organisatievermogen van die landen altijd geringschattend wordt gedaan.” Neem daarnaast ook het feit dat er tegelijkertijd en ook daardoor een pijnlijk gebrek aan improvisatievermogen in ons land is blootgelegd en het mag duidelijk zijn dat Nederland in nog geen tien jaar tijd van gids tot de schlemiel van Europa is geworden. Met nog alleen Bulgarije onder ons zijn we in de kelder van de Europese divisie terecht gekomen, voorbij gestreefd door landen als Griekenland, Portugal en Slowakije, waardoor het niet lang meer duurt of wij hebben onszelf met onze grote mond gedegradeerd naar de gelederen van de Derde Wereldlanden en bananenrepublieken, als het tenminste gaat om ons vermogen om problemen gestructureerd aan te pakken en op te lossen. En als we onszelf zo al niet te kijk hebben gezet voor de ogen van de hele wereld, dan toch wel op zijn minst door de manier waarop werd gereageerd op de overheidsmaatregelen om het coronavirus te bestrijden.


In Pakistan, Honduras en Nigeria, om maar eens een paar landen te noemen, had men het niet beter, dus gewelddadiger gedaan. Om nog maar te zwijgen over het soort van Poolse landdag die de Nederlandse samenleving in nog geen jaar tijd lijkt te zijn geworden. Waar een universitaire studie van tien, vijftien jaar geen enkele garantie meer vormt voor gezag en een luisterend oor, omdat wie een of twee relevante artikelen over een onderwerp als corona heeft gelezen, zo maar een podium krijgt om in debat met zulke professionals te gaan. Zo gek is het dus geworden en zo zijn wij dus in Nederland afgegleden tot het kippenhok, waar het recht van de sterkste of de grote mond het meeste telt en wijsheid of verstand geen enkele waarborg vormt voor het gelijk of om te overleven. Oftewel de beschaving heel ver voorbij, met daaraan gekoppeld de vraag of we het punt al zijn gepasseerd dat een terugkeer nog mogelijk maakt naar dat wat ooit nog als waardevol werd beschouwd, zoiets als respect en de hele riedel van elementaire normen en waarden. Misschien is het enkele feit dat we onszelf die vraag moeten stellen, het beste bewijs voor de vaart waarmee en de mate waarin we zijn afgegleden. En tegelijk het ultieme signaal dat het zo echt niet verder kan.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving. Bookmark de permalink .

5 reacties op De vrije val van Nederland

 1. Marga zegt:

  Pittig verhaal!

 2. Hanneke zegt:

  Tja, we maken hier gebruik van bestaande structuren. Dan gaat het sneller, en veiliger ook (ook met de privacy).

 3. Mack zegt:

  Ik heb met name mijn vraagtekens bij het tweede gedeelte. Is het echt zo dat iemand die twee artikelen over corona heeft gelezen het debat aan mag met de experts? En is er niet bewezen ondertussen dat de experts het ook niet weten? Nu het zoveelste voorbeeld van het RIVM die totaal afwijkt van alle voorschriften om binnen drie weken het tweede vaccin te geven. Drie weken zegt iedereen, inclusief fabrikant, het rivm zegt zes weken. En dat is niet het eerste voorbeeld. Mondkapjes, avondklok ( de eerste signalen dat het totaal niet werkt). Het is echt niet zo gek dat mensen dit soort flapdrollen in twijfel gaan trekken. En zeker als je toekomst nog niet veilig is gesteld. Jij hebt je pensioen, maar hoe zit dat met de werkenden? Door al die maatregelen, waarvan je niet weet of ze iets doen, is je baan niet veilig, of als je ondernemer bent heb je gelijk geen inkomen. Ik snap volkomen dat mensen bang zijn en niet meer rustig afwachten.

 4. math zegt:

  De oversterfte zal de pensioenkas toch wel goed uitkomen?

 5. sjogkel zegt:

  De woede of teleurstelling achter dit stuk begrijp ik wel en je kan het hier ook lekker van je afschrijven. Ja het gaat niet goed, het is lastig, en de pandemie legt allerlei zwakheden bloot in systemen in het bestuur en de samenleving. Ik hoop toch dat we er iets van leren dat ons van pas kan komen bij een volgende tegenvaller.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s