Einde verhaal voor Rutte

Na de ontslagname van Lodewijk Asscher en Eric Wiebes naar aanleiding van de kinderopvangtoeslagaffaire stond Mark Rutte niets anders meer te doen dan de vlucht naar voren te kiezen en dus collectief het ontslag van zijn kabinet aan de koning aan te bieden. Met de coronacrisis en zijn ministers en staatssecretarissen als schild, want er is ten slotte iemand nodig om op dit moment aan de regeringsploeg en het land leiding te geven. Waardoor hij de tijd aan zijn zij veronderstelde om het verstrijken ervan in zijn voordeel te laten werken. Want wat beheerst de politiek meer dan de waan van de dag, moet Rutte zonder twijfel denken, ook met de verkiezingen in het vooruitzicht. Met alle lawaai eromheen is iedereen alles zo vergeten. Dat zal ongetwijfeld zijn idee geweest om zo de dans te ontspringen, om zich zo van de toorn van de kiezer te ontdoen. Om daarna weer vrolijk vier jaar verder te regeren en de premier uit te hangen. Welke gedachtengang natuurlijk tegen elke logica in gaat en zich op geen enkele wijze verhoudt met redelijkheid en gerechtigheid. Want waar Wiebes en Asscher nog passanten genoemd kunnen worden die wel met hun neus boven op alles dat er rond de kinderopvangtoeslagen fout ging, hebben gezeten, is Rutte tien jaar lang als minister-president eindverantwoordelijk geweest voor al deze ellende.


Voor foute en leugenachtige informatie of het achter houden ervan. Voor het falen van de rechtsstaat tegenover alle gedupeerden. Voor de belemmering van de rechtsgang. Voor de ontwrichting van tienduizenden levens. Om maar een paar hoofdzaken te noemen die Rutte zo aangewreven kunnen worden en die met recht en reden de vraag oproepen hoe hij het in zijn hoofd haalt, met dit dus op zijn conto, om te denken dat hij nog fris en fruitig en ook nog vrolijk kan doorregeren. Dit kan hij toch niet menen? Of heeft hij de huid van een olifant, dan wel is hij voorzien van een laag teflon waardoor alles van hem afglijdt, met inbegrip van elk gevoel? Hoe kan je anders nog zo vrolijk in Den Haag rondfietsen, is toch een logische vraag, die ieder weldenkend mens zal stellen bij het zien van zoveel gebrek aan empathie en van zo weinig besef van de schade die bij mensen is aangericht. Zou het niet logischer zijn om deemoedig het hoofd te buigen en terug te treden in plaats van te denken dat het land en de VVD niet zonder je kunnen? Een grote illusie, heet dat. Van een man die de weerbarstige werkelijkheid niet kent en misschien wel ontkent, want denkt deze naar zijn hand te kunnen zetten, maar intussen wel erdoor is ingehaald en gepasseerd. Het kan toch niet waar zijn dat zo’n man, Rutte, unverfroren door blijft gaan met regeren?

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op Einde verhaal voor Rutte

 1. Mack zegt:

  Ja, dat kan zeker wel. Ik ben geen Rutte fan, maar ik vind al dat geaftreed maar onzin. Wie schiet daar iets mee op? Rutte had net zo goed niet het ontslag kunnen aanbieden want het is symbolisch. Kunnen we deze schade niet verhalen op Bulgarije? Zij zijn de aanleiding van deze ellende. Of is dat te makkelijk? Nou waarschijnlijk helemaal niet makkelijk want daar trapt Bulgarije niet in.

  Zet gewoon een legertje ouderwetse boekhouders in een gymzaal, laat ze voor alle gedupeerden uitrekenen waar ze wel en niet recht op hadden, en bepaal de schade die ze hebben opgelopen. Ik doe er twee per dag.

  Want met Rutte die terugtreedt schiet geen gedupeerde iets op.

  • robschimmert zegt:

   Het lijkt me niet handig als hij nu weg gaat. Maar opnieuw lijsttrekker worden en weer doodleuk in het torentje plaats nemen, dat is wat mij betreft na deze catastrofe echt een brug te ver..

   • Mack zegt:

    Ik snap dat ja. Dan laat je niet echt zien dat je je verantwoordelijk voelt. Maar als gedupeerde ben en tot over mijn oren in de schulden zit, ben ik daar niet mee gebaat. Als het gaat om genoegdoening zou ik liever hebben dat de directeur toeslagen destijds ontslagen werd. Nog liever zou ik geld zien.

 2. Dhyan zegt:

  Er treed vrijwel geen omstreden minister meer af. Zelfs al ben je door de eerste kamer op je vingers getikt, ze blijven gewoon zitten. Zeer ongepast en tegen de traditie.
  Bij het minste of geringste vertrouwensverlies trad men in het verleden af en terecht.

 3. Marga zegt:

  Ik geloof niet dat Rutte ook maar een moment denkt aan zich terugtrekken uit de politiek….het kapitaal regeert, dat is tot op heden aan de peilingen te zie. De laag teflon zou Rutte uitgevonden kunnen hebben, maar de kapitalist heeft daar ook een behoorlijke laag van. We hebben meer Omtzigt nodig, hopelijk heeft zijn toespraak gisteren in het debat ook een viruswerking, maar dan een van het idealistische soort….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s