Het klokje van ongehoorzaamheid

Zoals de avondklok in Nederland tikt, tikt – ie in ieder geval nergens. Zoveel is na vandaag ook weer duidelijk geworden. Want het zou eens geen issue zijn geworden, die avondklok als middel om de verspreiding van het coronavirus en vooral haar Britse mutant te beperken of tegen te gaan. Uiteraard moest dat aan de orde komen in ’s lands vergaderzaal op het Binnenhof, die kwestie die in no time de status van nationaal belang had bereikt. En vanzelfsprekend ging die vlieger voorlopig niet op, nadat Rutte er eerst een proefballonnetje over had opgelaten. Wat dus stante pede lek en uit de lucht werd geschoten, om geen andere reden dan dat zoiets als een avondklok nu eenmaal in Nederland heel erg gevoelig ligt, omdat het teveel herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog op zou roepen. Aan Sperrzeit, aan de Duitse overheersing. Hoe hypergevoelig kun je wel niet als natie zijn. Alsof wij collectief tussen ’40 en ’45 zo gekwetst zijn en zo hebben geleden, veel meer dan de Belgen, de Fransen en veel andere volken die stukken minder ingewikkeld over een avondklok doen, als daar het nationale welzijn, de volksgezondheid mee is gediend.


Of wordt die vermeende gevoeligheid er met de haren bij gesleept bij gebrek aan betere argumenten om gewoon dwars te liggen en wat lekker te wauwelen te hebben? Nog los van het feit dat WO II feitelijk nauwelijks nog in een collectief geheugen opgeslagen kan zijn, hoogstens bij wat 80-plussers. Maar dan gaat het wel over de kleinst denkbare minderheid van de Nederlandse bevolking. Waarmee het kletskoekgehalte van de argumentatie tegen een eventuele instelling van een avondklok meer dan duidelijk bewezen wordt. Als het ridicule karakter ervan al niet pijnlijk bleek uit de redengeving van Groen Links tijdens het Kamerdebat. Uit welke hoek het verzet ertegen namelijk werd verdedigd met de (ook letterlijk) simpele suggestie om maar eerst naar de vluchten uit Engeland en Zuid-Afrika te kijken, waarna, als dat nog niet zou helpen om besmettingen te verminderen, er alsnog over de invoering van een avondklok gesproken kon worden. Oftewel hoe gevoelig kun je zijn als je zo eenvoudig appels met peren vergelijkt en die zelfs wilt ruilen? Is het misschien dat klokje van ongehoorzaamheid dat dan zomaar spreekt, wikt en tikt, ingebakken als dat nu eenmaal in ons nationale gemoed is.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Het klokje van ongehoorzaamheid

 1. Mack zegt:

  Ik luister al niet eens meer naar die persconferentie onzin. Sterker nog, ik ga morgen naar kantoor. Eikels.

  • Mack zegt:

   Ik vind je trouwens wel wat subjectief. Als het gaat om een avondklok dan hebben alleen tachtig plussers recht van spreken. Als het gaat om herhaling van geschiedenis dan moet iedereen ervan geleerd hebben. Dan moet dus ook een avondklok uit de overlevering voor iedereen nare en ongewenste associaties oproepen.

 2. Dhyan zegt:

  Alsmaar meer invloed van de overheid over het volk daar wringt veelal de schoen. Verder, hoewel moeilijk, de slechte, niet te peilen, afwegingen van wat wel en niet mag openblijven. Een avondklok is dan de druppel.

 3. Marga van Poecke zegt:

  Stel die avondklok nu eindelijk eens in. Neem de leiding, ipv naar gebazel te luisteren. De rest van de lockdown is door de meesten toch ook geaccepteerd.

 4. sjogkel zegt:

  sperrstunde aub inluiden met luchtalarm, rutte leest verhaaltje voor aan de klokjes van ongehoorzaamheid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s