Een minister zonder regie

Babbels heeft hij meer dan genoeg en zijn woordgebruik is vaak onovertroffen. Want hoor hem palaveren als er een eerste spuit wordt gezet en hij honderduit praat over de mijlpaal waar het goed op zitten is om zo van het toekomstperspectief te genieten. En ooit iemand horen zeggen dat we ferme maanden in het verschiet hebben? Nou, Hugo de Jonge draait er zijn hand niet voor om. Maar vraag hem alsjeblieft niet om de regie te voeren of de touwtjes in handen te houden. Dat is even teveel gevraagd. O.k., dat het geen hoogvlieger is, wisten we wel na de fiasco’s met de beschermingsmiddelen, de bron – en contactonderzoeken en het grootschalig testen. Maar zelfs het schrijven van een heldere en eenduidige brief over zoiets simpels als de uitvoering van een vaccinatieprogramma is voor Hugo echt een brug te ver. Want zijn brief van 4 januari daarover naar de zorginstellingen bleek weer voor elke uitleg vatbaar. Waardoor iedere medewerker in die sector van zijn of haar werkgever toestemming kreeg om het zo lang verwachte vaccin te halen. Resultaat was natuurlijk dat de hele pijplijn in no time verstopt raakte, de voorraad vaccins opdroogde en menigeen, waarvoor die eerste ronde feitelijk bedoeld was, meteen achter het net viste. Hoe krijg je het voor elkaar om de vaccinatietrein al bij de eerste wissel tot ontsporen te krijgen en het hele uitgezette plan ook nog eens in duigen te laten vallen?


Want dat gebeurde er dus, helemaal toen er ook voor degenen die in de acute zorg en op de intensive cares werkten, een eerste plaats in de vaccinatietrein opgeeist werd. En natuurlijk zwichtte Hugo de Jonge en kon hij dag met zijn handjes zeggen tegen dat mooi uitgedachte plan. Voor de zoveelste keer had hij nog alleen maar dooie mussen te bieden en zag ik mijn plekje met mijn 77 jaar op de groene tijdlijn in het vermaarde staafdiagram per dag naar achteren schuiven. Van eind februari via medio maart naar ergens in april. Nou heb ik in mijn leven zo langzamerhand wel geleerd om geduld te betrachten. Maar mag ik mij aan de andere kant ook misschien toch ongerust maken als ik zie hoe iedere beroepsgroep zich onmisbaar verklaart, dus een plekje vooraan in dat vaccinatieproces claimt. Waardoor de vrees mij bekruipt dat het met de incompetentie van deze minister maar afwachten wordt wanneer het spuitje eens mijn kant op komt. Want in dit klimaat van opportunisme en borstklopperij en kijk eens hoe belangrijk en onmisbaar ik ben, heb ik niet meer dan mijn leeftijd en dus mijn kwetsbaarheid te bieden. Zodat de vraag zich bij mij logisch genoeg opdringt of ik dan toch tot de categorie dor hout ben gaan behoren en of dat dan toch de praktijk is die niet met de mond mag worden beleden, maar zich wel duidelijk aan het voltrekken is, een praktijk waar de brutalen de halve wereld hebben en voordringen loont. Dankzij een minister die geen regie kan voeren.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Een minister zonder regie

 1. Rob Alberts zegt:

  Ik voorzie een parlementaire enquête in de toekomst.

  De conclusie van deze parlementaire enquête is voorspelbaar.

  Bezorgde groet,

 2. Dhyan zegt:

  Ik verwachtte bij zijn aantreden al niks van deze man, ben tot op heden dus nog niet teleurgesteld.

 3. sjogkel zegt:

  Lastig manoeuvreren en hoogvliegeren zit er niet in, al knap dat je niet neerstort.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s