Desinteresse en nonchalance?

De afgelopen dagen heeft het weer eens in de Ardennen gesneeuwd en is er voldoende gevallen om zoals te doen gebruikelijk een stroom van wintersportliefhebbers in die richting in beweging te krijgen. Met name de Baraque Michel boven Eupen was een geliefd doelwit, ook voor veel Limburgers, die uiteraard in grote getale van de partij waren, ondanks de dringende adviezen van regionale en rijksoverheden om vooral niet die kant op te gaan, omdat voor dat gebied een waarschuwingscode oranje van toepassing was. Maar goede raad is bij dat soort gelegenheden duur, terwijl al die adviezen aan dovemansoren gericht zijn. Want natuurlijk weet iedereen dan beter wat goed voor zichzelf is en maakt men zelf wel uit wat er wel of niet gedaan kan worden. Op zo’n moment telt corona even niet meer en is het eigen belang van veel meer gewicht of relevanter dan al die adviezen die er dan natuurlijk om vragen om in de wind te worden geslagen. Omdat het even niet uitkomt en plannetjes en pleziertjes doorkruist. Zoiets dus als welbegrepen eigen belang. Of zou het de nonchalance of onverschilligheid zijn dan wel de overtuiging dat het allemaal best wel zal meevallen?


Landen heeft de ernst van het virus en van alle ziekteverschijnselen in de meeste van die kringen blijkbaar niet gedaan, zodat er dus driftig de eigen gang wordt gegaan, vanuit de idee dat er wel wordt gezien waar het schip strandt. Desinteresse en ver van het eigen bed moet wel de drijfveer zijn tot dit onverantwoordelijke gedrag, dat haast synoniem is aan de wijze waarop een groot deel van de bevolking zich ook manifesteert tijdens de twee minuten stilte op 4 mei. Welk stilzwijgen ook gewoon vaak aan de laars gelapt wordt omdat het stil zijn of stil staan even niet uitkomt, omdat er voornamer zaken te doen zijn. Het hemd dat nader dan de rok is en het zal mijn tijd wel duren. Zo ongeveer zal de drijfveer tot dit gedrag zijn, als het al drijfveer genoemd kan worden. Omdat het welbeschouwd slechts die ene grondslag kent, die van onverschilligheid en volkomen desinteresse, waardoor verder kijken dan de neus lang is en verantwoordelijkheid nemen te veel gevraagd is en de hele samenleving daardoor met de gebakken peren van het coronavirus blijft zitten. Maar ook dat zal niet doordringen tot de weke delen van deze figuren, waarvan er veel meer zijn dan eigenlijk goed voor ons is.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

12 reacties op Desinteresse en nonchalance?

 1. Marga van Poecke zegt:

  Geen optimistisch bericht. De meeste mensen deugen toch? Maar er zijn er ook, die onnozelheid tot wetenschap hebben verheven. Triest voor ons allemaal….

 2. Dhyan zegt:

  Met Willem Alexander, Grapperhaus en dergelijke lichtende voorbeelden is zo’n attitude wel te verwachten.

  • Margo zegt:

   Precies. Het schijnt dat WA afgelopen nacht bij de hulpdiensten langsging om zijn imago wat op te vijzelen. Al wordt het door sommigen in twijfel getrokken dat hij daar echt in de nieuwjaarsnacht was. En dan staat hij daar weer met zijn armen over elkaar te denken … wat MOET ik hier??

  • robschimmert zegt:

   Je bent natuurlijk wel een morele en geestelijke armoedzaaier als je om het even wie dan ook als excuus of verklaring wilt gebruiken om je eigen (wan)gedrag te rechtvaardigen.

   • Mack zegt:

    Dat vind ik te kort door de bocht. Want dan moeten we eerst vastgesteld hebben dat dit wangedrag is. Vooralsnog is het de overheid die dit stelt. Het virus is buiten stukken minder besmettelijk vinden alle experts. Sommigen zeggen zelfs nauwelijks. Waarom is dit dan wangedrag? En los hiervan, daar vraag je toch om met een overheid die geen moeite doet om hier eens vragen bij te stellen, maar blijft bij een standpunt wat is ingenomen toen we massaal in paniek waren in maart?

    • robschimmert zegt:

     We wisselen zoveel gedachten, mitsen en maren uit, dat we op het laatst niet meer weten waar wat over gaat en we bijna vergeten dat we van dat verdomde virus af moeten komen. Zodra dat een feit is, kunnen we weer met de nationale gezelschapsspellen beginnen bij Jinek en Op1. Het klinkt misschien autoritair. Maar graag nu even first things first……..

    • Mack zegt:

     Dat is precies het probleem. Dat doet de overheid ook. Gaan niet in op een redelijk argument en weigeren te onderzoeken hoe en waar die besmettingen nu werkelijk plaatsvinden. Dan kom je niet snel van het virus af.

 3. Margo zegt:

  Ja, dat is ook afgelopen nacht weer gebleken, het vuurwerk afsteken ging gewoon door, minder heftig dan afgelopen jaar, want onder de vuurwerk liefhebbers zitten kennelijk ook wel wat verantwoordelijke mensen. Maar enig respect voor de overheidsmaatregelen is er niet. Je wordt ook onpasselijk van alle reacties onder bv NOS berichten op Facebook. Ik vrees toch dat we in Nederland een grote groep asocialen hebben. En die kunnen doen waar ze zin in hebben, want opgetreden wordt er niet.

 4. sjogkel zegt:

  De mens is eenmaal een nogal irrationeel en wispelturig wezen, dat willen we maar niet snappen. Rob, de beste wensen!

 5. robschimmert zegt:

  @ Mack:
  Achteraf kunnen er genoeg onderzoeken worden gedaan en proefschriften gepubliceerd. En ook in nog eens circa 200 landen. Nu even niet. Nu moeten we er vanaf dmv vaccinaties. Hoewel we ook wel weer mogen hopen dat er voldoende mensen aan mee doen. Want over dat vaccin vindt ook iedereen wat. Lang leve de mondigheid. Wat heeft die ons veel gebracht……

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s