Over ‘Mijn CBR’

Over ‘Mijn CBR’ gesproken, zou de passende aanhef moeten zijn voor een soort van lofzang die haaks staat op de vele kwade verhalen die de ronde doen over het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen in Rijswijk. Want mijn ervaring is dus compleet anders om niet te zeggen tegenovergesteld aan de frustraties en woede die zovelen schijnen te ondergaan als zij hun rijbewijzen moeten verlengen. Vooral degenen die ouder dan 75 jaar zijn en dus een geneeskundige verklaring moeten overleggen, schijnen doorlopend de klos te zijn, want meestal gedoemd om te verdwalen in ambtelijke molens die alleen maar langzamer gaan malen. Althans dat is het dominante beeld dat je passeert als het lot jou ook treft wanneer je als 75-plusser dus je rijbewijs moet verlengen. Logisch dus, want gewaarschuwd hierdoor, dat ik de hele ambtelijke machinerie voor mij meer dan op tijd, zo’n drie maanden voor het verstrijken van de vervaldatum van mijn rijbewijs, in werking zette. Wat voor mij zoveel betekende dat 9 december in dit geval het uur U bevatte om met de aanvraag tot verlenging van mijn rijbewijs te beginnen, nadat ik al een maand eerder op het verlopen ervan was geattendeerd. En wat was er wijzer en handiger dan de aanwijzingen in die brief stap voor stap en nauwgezet op te volgen, dus allereerst, na een persoonlijke account met behulp van een Digid-code op de site van het CBR aangemaakt te hebben, de documenten ten behoeve van een geneeskundige verklaring op te vragen.


Wat kinderwerk bleek en binnen nog geen kwartier gefixt was, in die zin dat alle vereiste papieren met die snelheid mij toegezonden waren en dus geprint konden worden. Om de vaart erin te houden maakte ik dezelfde dag nog een afspraak voor een medische keuring die dan ook op 15 december daadwerkelijk plaats vond. Waarna mijn medische gegevens, met inbegrip van mijn fysieke beperkingen, digitaal naar het CBR verzonden werden en daar goed aangekomen bleken omdat ik een week later, op 22 december, het besluit via mijn persoonlijke account bij het CBR ontving dat mijn rijbewijs tot 22 februari 2026 verlengd kon worden. Wat betekende dat ik de volgende stap kon zetten in de richting van het gemeentehuis, waar dat nieuwe rijbewijs dus in gereedheid gebracht moest worden. Dat vroeg om een nieuwe afspraak die op 29 december plaats vond en waar de laatste formele handelingen verricht werden die nodig waren om mij op 5 januari 2021 in het bezit van een nieuw rijbewijs te stellen en dat dus de uitkomst was van een en dezelfde vloeiende beweging, die zich dus in nog geen volle maand voltrok. Waardoor ik niet anders kan dan met warmte over ‘Mijn CBR’ te spreken en dus al die verhalen – Indianenverhalen? – naar mijn rijk van fabelen moet verwijzen.t

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s