Schrijnende tegenstellingen

Het leven hangt van de ongerijmdheden aan elkaar. De politiek dus ook. Noem het een fact of life. Wat niet wil zeggen dat daardoor alles maar voor zoete koek geslikt moet worden. Daarvoor kan de ongerijmdheid te groot zijn en een schrijnend onrecht worden dat met de beste wil van de wereld niet te verteren is. Of mag wat er in Den Haag soms van gebakken wordt, geruisloos en onbesproken passeren? Dus niet en zeker niet als de tegenstelling tussen wat vanzelfsprekend lijkt en wat niet uit te leggen is, niet alleen schuurt, maar elke vorm van eerlijkheid en beschaving overschrijdt. Wat de rode draad van het politieke jaar 2020 is geworden. Want natuurlijk is het zo, het mag gezegd, dat er door de regering en de overheid maar wat goede sier werd gemaakt naar ondernemend en werkend Nederland, toen er met miljarden, en nog niet eens een paar, werd gesmeten om tegemoet te komen aan alles en iedereen die zich geconfronteerd wist met de derving van inkomsten door de coronacrisis, lockdowns, sluitingen en wat dies meer zij. Op miljarden werd er niet gekeken, niets was onmogelijk, en ijzer werd met handen gebroken, eerder gisteren nog dan vandaag. Daadkracht werd met hoofdletters geschreven en maakbaarheid was het ding van de dag. Was dat maar regel geweest. Dan hadden die twintigduizend Nederlanders niet naar hun recht hoeven fluiten en hun leven nog op de rails gehad. Zij werden namelijk geconfronteerd met de keerzijde van de medaille, die de andere kant, de donkerste kant van diezelfde overheid toont, namelijk die welke mensen vermaalt, opjaagt en laat verrekken.


Dat inktzwarte verhaal kwam deze week ook boven tafel, waarna het sorry’s, spijtbetuigingen, schuldbekentenissen vanuit de Haagse politiek regende. Waar het tegelijk bij bleef en dus geen enkele gedupeerde er ook maar een stap verder door kwam. Ja, er werd een zoveelste perspectief geschetst van gerechtvaardigde compensatie, waarvoor een behandeling vereist was van geval tot geval, van het ene complexe tot het andere ingewikkelde dossier. Wat enorm veel tijd kostte omdat er immers op maat recht moest worden gedaan, hield men niet op te bezweren in de richting van de gedupeerden, met de verwijzing naar de aanname van wel 500 krachten bij de Belastingdienst. Logisch dat Rutte en zijn club omwille van dezelfde zorgvuldigheid pas na het Kerstreces een standpunt beloofden over de rapportage over de kinderopvangtoeslagaffaire en de kans op het tonen van een gevoel van urgentie en echte betrokkenheid daarmee lelijk voorbij lieten gaan. En dit terwijl al die ouders nog steeds en al jaren lang met de gebakken peren van een tekort schietende overheid zitten, ook deze Kerst weer. Onverdraaglijk heet dat. Schrijnend. Dat is bot onrecht dat blijkbaar millimeter voor millimeter moet worden gecompenseerd. Waar het ruimhartig gebaar kennelijk niet past. Met als meest pijnlijke en logische vraag hoe zich dat verhoudt tot de kwistigheid waarmee ondernemend en werkend Nederland alsmaar wordt gecompenseerd en miljarden euro’s er dan niet toe lijken te doen, omdat daar wel haast is geboden.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Schrijnende tegenstellingen

  1. sjogkel zegt:

    zie ook hele uitzending buitenhof van vandaag 20 december

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s