Journalistieke gebakken lucht

Het kan niet waar zijn dat ik als enige Nederlander haast altijd met gekromde tenen en plaatsvervangende schaamte zit te kijken naar de persconferenties van Mark Rutte en Hugo de Jonge waarin van regeringswege weer iets gemeld wordt over corona en te nemen maatregelen. Wat zij te vertellen hebben, is geheel tot hun dienst en daar valt ook niets op aan te merken. Zij doen gewoon hun werk, delen de nieuwste stand van zaken mee, waarbij het eigenlijk zou moeten blijven. Omdat wat zij te vertellen hebben, gewoonlijk niets aan duidelijkheid te wensen over laat. Maar kennelijk is dat meestal toch niet duidelijk genoeg voor hun gehoor van journalisten, althans voor diegenen die de gelegenheid krijgen om vragen te stellen. Zonder dat verder helder is of zij dat namens ons, kijkende en luisterende Nederlanders, doen. Voor mij in ieder geval niet, want bij hun aandeel in die persconferentie begint het krommen van mijn tenen. Alsof ik, en wie niet met mij, zit te wachten op een lesje in het stellen van vragen naar de bekende weg. Want als er bij die gelegenheden door de reporters van NOS en RTL ergens in uitgeblonken wordt dan daarin wel. Zoals ze er ook steeds omstandig blijk van geven totaal niet geluisterd te hebben, maar hoogstens de van tevoren geformuleerde vragen zo goed uit het hoofd te hebben geleerd en daarop te zijn geprepareerd, dat het niet anders kan dan dat deze journalistieke lichten bij herhaling daarin blijken te verdwalen en daardoor volslagen irrelevante vragen stellen.


Omdat het antwoord immers al was gegeven door Rutte en de Jonge tijdens hun inleiding, alsof zij de te stellen vragen ook al van tevoren hebben geweten. Maar het zijn niet de enige beginnersfouten van journalisten, die gegeven hun positie bij een NOS – of RTL – journaal, toch als doorgewinterd beschouwd mogen worden. Het kan nog gekker en erger, namelijk op het moment dat diezelfde journalisten zich gaan vereenzelvigen met belangengroepen en sterk de indruk wekken namens hen de vragen te stellen. Hebben zij de rol van spreekbuis namens de horeca, de boeren of bijvoorbeeld de verpleegkundigen te vervullen, is een vraag die met recht gesteld kan worden en wat mij betreft een ontkennend antwoord krijgt, want opnieuw een beginnersfout is die door de vingers gezien wordt bij een stagiair of de vertegenwoordiger van een schoolkrant. Maar zeker niet bij deze duur betaalde krachten. Waarbij het dan helemaal wringt, dat het geen incidenten zijn, maar een terugkerend euvel is, waardoor mijn tenen per keer meer blijken te gaan krommen en er langzamerhand eigenlijk nog maar die ene conclusie rest, namelijk dat de verhalen van Rutte en de Jonge voldoende zijn en dat er vervolgens niemand nog op journalistieke gebakken lucht zit te wachten.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Media en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op Journalistieke gebakken lucht

  1. Dhyan zegt:

    Niet alleen journalisten stellen domme vragen, ik heb dat een groot aantal kamerleden ook zien doen. Vraag me af door wat voor een debiel volk we vertegenwoordigd worden.

  2. Marga van Poecke zegt:

    Als ik het verhaal van Rutte en de Jonge gehoord heb, wissel ik van zender…..geen ergernis en geen verloren tijd…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s