Rechtsaf de Zandstraat in

Er is weinig zo deprimerend als het Designer Outlet en het Retail Park in Roermond op zondagen als de rijen automobilisten zich naar de ketens van blokkendozen begeven om daar in een of andere behoefte te voorzien. Want wat moeten ze anders, ben je geneigd te denken als je die treurigheid links en rechts laat liggen op weg naar hopelijk iets anders en beters. In die gemoedstoestand bereikte ik het gehucht Leeuwen om daar rechtsaf de Zandstraat in te slaan om bij de eerste blik vooruit al meteen zeker te weten dat ik in een andere en veel betere wereld zou komen te verkeren. Want met elke meter verder en steeds meer groen om mij heen kwam er een idylle naderbij die zich allereerst aftekende rond een, naar later bleek, eeuwenoud kerkje, het ‘Rozenkerkje’, dat op een terp zestien meter hoog boven de oever van de Maas lag. Asselt was dit dus, waar de geschiedenis opeens meer dan tastbaar was, een monumentale vorm aannam dankzij zoveel goed geconserveerde woningen en een klein oudheidkundig museum waarin de lokale geschiedenis van de laatste twaalfhonderd jaar zichtbaar werd gemaakt. En niet dat de historie hier dor, duf en droog naar buiten trad.


Integendeel, heden en verleden vinden zich maar wat gemakkelijk in Asselt, waar het water – en dagtoerisme ook alle kansen krijgt, maar aandacht voor de plaatselijke geschiedenis allerminst op de laatste plaats komt, eigenlijk verrassend genoeg als een unique selling point wordt aangemerkt zonder dat er van overdrijving sprake is. Alleen komt het allemaal natuurlijk minder tot zijn recht op zo’n winterse dag als de toeloop er duidelijk gering is, de rust en de stilte heerst en de schoonheid van Asselt aan de het water van de Maasplassen alleen maar aansprekender en pregnanter wordt. Als die enkele wandelaar die heersende stilte nog dominanter maakt en daarmee de alom aanwezige schoonheid die extra toets geeft en nog meer accentueert. Want zo ver, hoewel nog geen drie, vier kilometer, van die grote, boze wereld waar men over elkaars hoofden loopt in de hoop het geluk van het moment te kunnen tacklen. Wat vaker vergeefse moeite is en tegelijk zo meelijwekkend oogt, te meer omdat het simpele genot en geluk even verder, aan de Maas, in dat idyllische Asselt nagenoeg voor het oprapen ligt. Waarom niet dat extra rondje gemaakt, dat vermoedelijk veel meer de moeite loont, want meer opbrengst geeft?

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Tips en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Rechtsaf de Zandstraat in

  1. sjogkel zegt:

    Toch een geluk dat al dat gepeupel de massa opzoekt en zich niet zulke vragen stelt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s