In het kwaadste daglicht

De verhoren van de Kamercommissie naar aanleiding van de kinderopvangtoeslagaffaire zijn zonder meer ontluisterend te noemen. Ze blijken zo maar een mogelijk heersend vooroordeel te bevestigen waarvan je als aandachtige kijker hoopt dat het niet gebeurt. Want is het zo leuk om op het bezit van een vooroordeel betrapt te worden? Natuurlijk wil je dat niet. Maar het oogt allemaal nog veel erger, die parade van belastingambtenaren, die zich stuk voor stuk ontpoppen als burgemeesters in oorlogstijd, die zich nauwgezet aan de wet houden, maar van de menselijke maat nooit gehoord hebben. Bevel is bevel, zo zou hun motto kunnen luiden, ondanks dat ze tot de top van de ambtenarij behoren en dus, ook gezien hun uitzonderlijk beloningsniveau, geacht mogen worden om kritisch en zelfstandig te denken dan wel verantwoordelijkheid te willen nemen. Maar die competenties lijken geen plaats te hebben gekregen in hun toolbox, omdat die al overvol is met de kunst van het wijzen naar anderen en de vaardigheid om het eigen straatje schoon te vegen plus die van de rotzooi over de schutting naar de buren van SZW te gooien.


Zo zijn de capaciteiten en manieren van deze professionals zonder kraak of smaak, die op hun best zijn van achter hun bureau op een royale kamer, ergens zeshoog op een Haags departement, waar het zo goed en veilig is met die goede, vaste en dik betaalde baan om beleid op afstand en uit het zicht van mensen, haast in het geniep, uit te voeren. Met als enig doel om de dag vol en opgeteld te krijgen tot veertig jaar diensttijd en een vet pensioen, waarna het goed op de lauweren rusten is, zonder gewetensnood of herinnering. Die immers nooit een kans van beklijven kregen bij deze lieden die een leven lang als een kip zonder kop en gevoel pleegden te acteren, maar wel van onder andere mijn centen meer dan royaal betaald werden. Reden waarom ik dus de vrijheid neem om woest op hen te zijn en ze dus zonder omhaal van woorden burgemeesters in oorlogstijd noem. Hoewel ze eigenlijk nog veel zwaardere papieren verdienen, deze types die het comfort en de veiligheid van de anonimiteit niet verdienen. Maar gewoon bij naam genoemd horen te worden, deze veroorzakers van zoveel menselijk leed, deze Veld, Blokpoel en Blankestijn, namen die dus echt in het kwaadste daglicht thuis horen.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op In het kwaadste daglicht

 1. Mack zegt:

  Ik heb het vandaag niet gezien, hoorde het gisteren op de radio. Maar jij trekt alvast conclusies? Of heeft het ministerie van sociale zaken al gereageerd? Want wat als die nu geen enkele tegenspraak duldden? Niet nodig te wachten op die finale conclusie?

 2. Anoniem zegt:

  Ik heb de verhoren met de top van SZW vandaag gezien en daarna heb ik dit geschreven. Ik heb me eigenlijk nog ingehouden. Want duidelijk werd wel dat SZW met haar beleid in elk geval helemaal geen fraudejacht had bedoeld. Vandaar dat ik het heb over het eigen straatje enz.

 3. pjotr zegt:

  Dit is toch een gevolg van een overheid, die “alleen op hoofdlijnen” beleid voert. En vindt, dat ambtenaren volgens de protocollen (“het boekje”) moeten werken. Strikt volgens de regels.

 4. Raam Open zegt:

  Misschien is het goed om even te wachten tot ze met dit onderzoek op de bodem van de beerput beland zijn. Of bij de top, net hoe je het bekijkt.

 5. math zegt:

  Ambtenaren, politici en fraudeurs duiken allemaal weg, wanneer het woord verantwoordelijkheid in het zicht komt, het betreft toch maar geld van de belastingbetaler.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s