’t Hooge Nest

Als een boek in goed vier jaar tijd tot twintig keer herdrukt is, dan moet dat in elk geval bij een breed publiek in de smaak vallen. Bijzonder wordt het als de inhoud ervan nou niet bepaald gemakkelijk of amusant genoemd kan worden. Reden waarom ik dan juist extra attent en kritisch ben en wel eens haarfijn wil weten waar dat succes vandaan komt. Noem het niet vooringenomenheid, maar wel dat lampje dat bij een bepaald signaal bij mij gaat branden. Ik moet het blijkbaar nog wel even zien waarom zo’n boek zulke oplagen krijgt. Zo ongeveer was mijn vertrekpunt toen ik ’t Hooge Nest van Roxane van Iperen begon te lezen. Om na nog geen dertig bladzijden volledig in de ban te zijn geraakt van de verbijsterende geschiedenis van dit huis dat in ’t Gooi ergens tussen Naarden en Huizen verscholen in de bossen ligt. Verbijsterend, fascinerend, ontroerend zijn kwalificaties die stuk voor stuk van toepassing zijn op het verhaal dat Roxane van Iperen schrijft over het verborgen verleden van dat huis waarin zij nu zelf woont.


Maar dat met name de sporen draagt en ook de kern vormt van het drama dat zich rond de Joodse familie Brilleslijper uit Amsterdam, en met name rond de twee zusjes Lien en Janny, in de oorlogsjaren heeft voltrokken. Verzet, verraad, onderduik, deportatie en gevangenschap, al die facetten van de oorlogstijd keren voortdurend terug in het leven van die twee Joodse zusters, in een duizelingwekkende vaart, waardoor ook met het vorderen van het boek de spanning stijgt en je er als lezer nauwelijks van los kunt maken. Met vaardige, maar wel journalistieke hand weet Roxane van Iperen je getuige te laten zijn van deze bijna oorlogsthriller, waarin feminisme dankzij Lien en Janny Brilleslijper al een sleutelbegrip was toen feminisme nog niet eens was uitgevonden. Kortom, een geweldige geschiedenis die je aan je stoel nagelt en je geen moment loslaat. Dankzij Roxane van Iperen die zo’n rijk en emotionerend boek heeft geschreven dat het nog oneindig veel herdrukken verdient.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Boeken en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s