Een complot tegen Amerika?

Zou het onmogelijk geachte dan toch mogelijk kunnen worden? Kan er dan toch een complottheorie, hoe onwaarschijnlijk ze ooit leek, bewaarheid worden? Bijvoorbeeld een complot tegen het Amerika zoals het ooit door de founding fathers was bedoeld, dat nu gesmeed wordt om het op Election Day, op 3 november, tot uitvoering te brengen. Er zijn nogal wat voortekenen die erop wijzen dat Trump en zijn hofhouding meer dan snode plannen hebben. En natuurlijk is geen weldenkend mens bereid om zulke bizarre onzin te geloven. Maar heeft Trump de afgelopen jaren niet aanleiding genoeg gegeven om dat geloof te voeden, zoals ook het idee van een complottheorie steeds meer kansen kreeg. Dus waarom zou er ergens in het begin van november, als de verkiezingsuitslag Trump tegenvalt of niet aanstaat, niet een greep naar de constitutionele macht kunnen worden gedaan? Gedurende de jaren van zijn presidentschap heeft hij immers daar voldoende zaadjes voor gezaaid. In het Hooggerechtshof heeft hij een hem welgezinde meerderheid weten te construeren. Door permanent de traditionele media ervan te beschuldigen dat zij nepnieuws verspreiden, dus leugenachtig zijn, heeft hij het geloof in de betrouwbaarheid van de media en de vrije pers ondermijnd, terwijl hij paralel daaraan Twitter tot zijn eigen spreekbuis heeft gemaakt en de massieve en blinde steun van de populaire zender Foxnews in de schoot geworpen kreeg.

Met verdachtmakingen en verzinsels bestreed hij zijn politieke, culturele en journalistieke tegenstanders, met geen ander doel dan hen vleugellam te maken en in een kwaad daglicht te zetten bij een groot publiek, dat daardoor het geloof in hen moest verliezen. Met Trump ging, kon en mocht de leugen gewoon regeren. Wat het in diskrediet brengen van de tegenstander des te eenvoudiger maakte. De oppositie tegen Trump moest zo worden verzwakt, zoals langs diezelfde weg het geloof in het democratisch verkiezingsproces diende te worden ondermijnd. Wat dan ook door wetgeving, decreten en uitspraken van het Hooggerechtshof stelselmatig is gebeurd, maar nog het meest en vooral door de voortdurend door Trump uitgesproken twijfel over de eerlijkheid en de objectiviteit van het verkiezingsproces. Met als uitkomst een klimaat dat langzamerhand rijp is voor Trump om zijn slag voor nog eens vier jaar te slaan. Waardoor hij dan de ruimte heeft om de Trump – dynastie definitiever en voor langer te vestigen. Zo kun je alsmaar verder in de richting van het autocratisch model in Amerika redeneren. Zelfs als je weldenkend en goed van vertrouwen bent en het diep verankerd geloof koestert dat zoiets niet mogelijk is in de oudste democratie die Amerika wel is. Want is ditzelfde land niet het land van de onbegrensde mogelijkheden, waar het onmogelijke dus wel degelijk mogelijk is?

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Een complot tegen Amerika?

  1. Mack zegt:

    Maar als Trump nu gewoon al die tijd die hij in zaaien heeft gestoken gebruikt had om de besluiten te nemen die hij als president kan nemen, had hij die volgende vier jaar helemaal niet nodig gehad.

  2. terrebel zegt:

    Heb er vrienden en familie wonen dus ik maak mij ernstig zorgen om hun welzijn. Verschillende steden bereiden zich voor op iets wat lijkt op een burgeroorlog, hoe de verkiezingsuitslag ook zal zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s