Afspraak is afspraak

Dit is nou typisch zo’n los eindje waarvoor de zondagochtend precies het geschikte moment is om het eens vast te pakken. Omdat er even niets anders te doen is noch iets urgenters zich aandient. Het laat zich het beste duiden met de quote “Afspraak is afspraak”. Wat ogenschijnlijk staat als een huis, compact als het is verwoord, zodat er geen speld tussen te krijgen is. Het klinkt haast als een dogma, dat onomkeerbaar en onwrikbaar is. Was het maar zo. Want de praktijk blijkt aanmerkelijk weerbarstiger te zijn. Als bijvoorbeeld overeengekomen tijden opeens en gemakkelijk verschuiven en met de gemaakte afspraak toch de hand wordt gelicht. Omdat er iets tussen kwam. Omdat de brug open was. Omdat de trein werd gemist. Omdat er even iets moest worden afgemaakt. Of omdat er onverwacht een dringend telefoontje kwam. Het bekende arsenaal aan excuses, verontschuldigingen en andere smoesjes die eens te meer duidelijk maken dat er plotseling zaken aan de orde waren die belangrijker bleken dan die gemaakte afspraak die afspraak zou zijn. Maar tegelijk een gebrek aan respect voor jou en de afspraak met jou niet kunnen verhullen. Omdat men er anders wel op de afgesproken tijd zou zijn geweest. Dit is geen zedepreek. Verre van dat. Maar gewoon een bittere constatering. Reden waarom ik het nooit en te nimmer zal laten afweten op een overeengekomen tijd. En schiet mij gerust af als ik wat dat aangaat eens een afspraak met voeten treedt.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk. Bookmark de permalink .

6 reacties op Afspraak is afspraak

 1. Mack zegt:

  Ik zal je niet afschieten. Maar dit credo gold wat jouw betreft niet toen Nederland andere landen aan gemaakte afspraken wilde houden.

 2. Mack zegt:

  Begrotingstekorten van 3% uit mijn hoofd.

   • robschimmert zegt:

    Dit logje gaf slechts aan wat de gevolgen zijn als je je wel aan de afspraken houdt zoals PvdA en Monti destijds, in 2013, deden. Groot stemmenverlies. Waarmee ik toen niet wilde beweren dat dan de afspraken maar aan de laars gelapt moesten worden. Dit jaar heb ik een wat flexibeler standpunt ingenomen, bij wijze van uitzondering. Maar toen was het me ook wat door de rampzalige toestand als gevolg van de corona-pandemie in met name de Zuideuropese landen. Toen heb ik wat inschikkelijkheid van de kant van Nederland bepleit, omdat je volgens mij met zulke rigide stellingnames als Hoekstra verwoordde, alleen maar bezig bent om je eigen ruiten in te gooien.

    • Mack zegt:

     Ik wist het niet meer precies, ik had zo in mijn hoofd dat jij het maar niks vond dat sommige landen zich zo star opstelden. Gevoelsmatig heb ik ook altijd dat afspraak afspraak is, omdat beide partijen de afspraak maakten in de verwachting dat het goed voor ze zou zijn. Als dat ineens voor een van beide anders uitpakt, is dat het risico van de afspraak. Maar makkelijk gezegd, dat wel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s