Het gelijk van Lineke Rijxman

Het is geruime tijd geleden dat ik in het Volkskrant Magazine een interview las dat enige inhoud had, dat ergens over ging. Want op een wekelijkse klaagzang van de volgende BN’er, die het niet verder brengt dan ‘Kijk mij eens’, zit ik echt niet te wachten. Vandaar dat actrice Lineke Rijxman voor mij een verademing was met haar behartenswaardige verhaal, waarin zij met name over taal en het gebruik ervan best wel wat zinnigs te melden had. Reden waarom ik hier een fragment uit dat interview maar wat graag herhaal:


“Dat taal verandert, is op zich niet erg, dat is misschien een natuurlijke beweging, maar we moeten ons er bewust van zijn hoe het wordt gebruikt, en met welk doel. Polarisatie? Electoraal gewin? Want je kunt met taal veel goeds, maar ook veel kwaads aanrichten. Laat ik het zo zeggen: gedurende het grootste deel van mijn leven leek bij veel mensen een bepaalde consensus te bestaan over wat schofterig was, over wat je niet deed, en niet zei. Die afspraak is door radicaal rechts eenzijdig opgezegd. Zij spelen het spel niet volgens de regels: ze ontkennen dat die regels ooit hebben bestaan. Zo kunnen ze de meest weerzinwekkende termen voor vluchtelingen gebruiken, zoals dat afschuwelijke ‘dobbernikker-woord’. En als je daar kwaad om wordt, verschuilen ze zich achter “O, dat is maar ironie!” Zo maak je je gesprekspartner vleugellam. Om nog maar te zwijgen over ronduit liegen, draaien, jezelf tegenspreken en nepnieuws verspreiden. En ermee wegkomen.”


En kras of niet. Maar binnen vierentwintig uur kreeg Lineke Rijxman haar gelijk als het ware in de schoot geworpen door Geert Wilders met zijn tweet over allochtonen die de IC’s zouden bezetten en daarmee de reguliere zorg voor de ‘Ingrids en Henken’ van deze wereld belemmerden. Inderdaad, racistische drek die in het Nederland van vandaag gemeengoed is geworden.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Media en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

12 reacties op Het gelijk van Lineke Rijxman

 1. Mack zegt:

  Youp van het Hek begon met dobbernegers.

  • robschimmert zegt:

   Maar dat doet niks af aan de stelling van Lineke Rijxman.

  • sjogkel zegt:

   Hij begon in de volgende context: “Ik staar ondertussen naar de zee en hoop op een wrak bootje met vluchtelingen. Zou gezellig zijn als dat aanspoelde. Gebeurt er tenminste wat. Ook goed voor die jongens, die zich waarschijnlijk af zullen vragen of die dobbernegers ook net geslaagd zijn en een tussenjaartje hebben. En of hun bakfietsouders ook bemoeizuchtig mee hobbelden bij…. Later nam Annabel Nanninga het woord over, meen ik toen had het een heel andere bedoeling, het wegzetten, belachelijk maken en ontmenselijken van mensen in nood.

 2. Dhyan zegt:

  Wilders chargeert veelvuldig. Er zitten wel vondsten tussen zoals kopvoddentax.
  Hilarius.

  • sjogkel zegt:

   Laag bij de grond, weinig respect ten koste van een bevolkingsgroep. Om dit een vondst te noemen.

   • Dhyan zegt:

    Jij geeft het vast al heel snel op als je niet gehoord wordt. Hij doorstaat alle hoon en ellende en vrijheidsbeperking. Heeft niet zoals jij permanente bewaking nodig vanwege een door jou in bescherming genomen bevolkingsgroep.Jij hebt makkelijk kletsen.

 3. Dhyan zegt:

  Er zijn mensen die hem hebben gekozen, wiens stem hij vertegenwoordigd. Ik begrijp persoonlijk niet waarom de halve wereld hier naartoe moet worden gehaald en genaturaliseerd. We zijn al met naar mijn gevoel veel te veel Nederlanders in dit kleine landje, we zouden eigenlijk zoals in China aan geboortebeperking moeten doen. We hebben nauwelijks nog ongerepte natuur. Met overbevolking neemt ook de onverdraagzaamheid toe, we staan bekant op elkaars tenen. Ik heb helemaal niets tegen andere mensenrassen en andere culturen maar pleit voor behoud van de eigen cultuur in eigen land. Ik vind een moskee prachtig in Istanboel maar slaan als een tang op een varken in de Bijlmer. Dat is mijn mening en gelukkig is dit nog een vrij land en mag ik dat vinden. Zoals gezegd Wilders wordt niet gehoord maar gehoond en grijpt naar, ook voor mij, vaak discutabele middelen, maar chargeren is kennelijk nodig om de slapende meerderheid in dit land wakker te krijgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s