Eigen bestwil op z’n Duits?

Het volgende verhaal speelt bijna twee maanden geleden in Duitsland, waar toen al een mondkapjesplicht voor publieke binnenruimten van kracht was. Dus precies dezelfde regel die nu ook sinds kort in Nederland geldt, met dien verstande dat hier slechts een dringend advies gegeven is om die regel op te volgen. Paard achter de wagen, mosterd na de maaltijd ben je geneigd te denken als je de Duitse praktijk eerder hebt meegemaakt. Die, als je er niet op bent voorbereid, best wel weerbarstig is, maar niettemin toch best blijkt te werken. Omdat iedereen er aan mee doet en je wel aan je jasje trekt, bij wijze van spreken, als je even anders denkt te kunnen doen dan gezamenlijk is afgesproken, hebben wij aan den lijve ondervonden. Het was een bloedhete dag in augustus en we waren in de Altstadt van Marburg. Uiteraard hadden we onze mondkapjes bij ons en ook bij de hand omdat we inmiddels al gewend waren geraakt aan het Duitse regime. Dachten we tenminste, niet bewust als we waren dat we toch nog in de greep van de macht der gewoonte verkeerden. Dus liepen we fris en vrolijk op een gegeven moment een bakkerij binnen omdat we lekkere trek hadden, zonder nog aan onze mondkapjes te denken.


We maakten als het ware naakt en onbedekt aanstalten om onze beurt af te wachten, als ons daartoe niet de pas was afgesneden door een piepjonge verkoopster, die ons allereerst priemend aankeek om ons daarna met luide stem dringend te verzoeken de winkel te verlaten omdat we geen gezichtsbedekking hadden. Ze wilden ons gewoon niet helpen als we geen mondkapje droegen. Geen discussie over mogelijk, einde verhaal. Wat zoveel betekent dat je het gewoon hebt te doen. En dat het werkt, bewijzen de Duitse coronacijfers die wel pijnlijk en schril afsteken bij dezelfde getallen die wij Nederlanders gezamenlijk produceren. Maar is het allemaal zo vreemd dat het hier zo loopt en zelfs hollende bergafwaarts gaat? Hoe kan het ook anders, moest ik denken toen ik gisteren het bericht las dat een buschauffeur door een reiziger het ziekenhuis in was geslagen toen hij van hem verlangde een mondkapje op te doen. Wat die reiziger dus niet beviel en waaraan hij dus op die gewelddadige wijze uiting gaf. Zo zijn kennelijk onze manieren. En mag ik me daarom toch wat vrijer en eigener bij die Duitse aanpak te voelen, ook al legt ze me wat aan banden? Maar wel voor mijn eigen bestwil. Waarvan ik nog maar moet zien of die tot zijn recht komt in de Nederlandse omgeving waarin de eigen verantwoordelijkheid de maat slaat, maar je tegelijk aan de goden overgeleverd bent.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

11 reacties op Eigen bestwil op z’n Duits?

 1. Mack zegt:

  Ik las juist dat de Duitse coronacijfers zo zorgelijk opliepen vandaag. Ze lopen gewoon een weekje achter op ons, maar die staat het ook nog te wachten met hun mondkapjesplicht.

  • robschimmert zegt:

   Leg de cijfers maar eens naast elkaar en laat ze dan eens los op het getal van de totale bevolking. Dan is het toch echt schrikken, hoor. Trouwens, we hebben ook al IC – hulp over de grens ingekocht……

   • Mack zegt:

    Ik ben geen expert en pretendeer niet de waarheid te verkondigen. Maar duitsland moet je vergelijken met Frankrijk, hier wonen de mensen dichter op elkaar, dus dat we elkaar sneller besmetten geloof ik. Verder zal de voorlichting in Duitsland beter zijn, want slechter dan hier is haast niet mogelijk. Ze hameren daar ook op ventilatie. Over mondkapjes bestaat grote twijfel.

    • Anoniem zegt:

     De vergelijking met alle grote Europese landen valt ruimschoots in het voordeel van Duitsland uit. En dan nog iets. De hele wereld loopt met mondkapjes op, maar het zullen de Nederlanders weer niet zijn die lopen te jamaren. Van Dissel was toch de naam. En anders hebben we nog Wiĺem Engel. Echte Nederlandse producten, met ouwehoeren als keurmerk. En het levert totaal niets op. Dat is nog het ergste.

    • Mack zegt:

     België heeft mondkapjesplicht, Spanje, allemaal dramatischer dan Nederland. Zweden gaat zelfs beter dan duitsland, zonder mondkapjes.

 2. Dhyan zegt:

  In Duitsland is de gezondheidszorg veel beter geregeld dan in Nederland waar alsmaar meer rekening gehouden wordt met andere belangen dan die de gezondheidszorg dienen. Dat we in het buitenland zorg en ook testen moeten inkopen zegt dienaangaande wel genoeg.

 3. robschimmert zegt:

  Mack,
  Voor jou een link waar je de wereldwijde cijfers van de John Hopkins University kunt lezen en volgen. Ze worden voortdurend geupdated. En het is wat dit aangaat het gezaghebbende instituut. Dus https://www.worldometers.info/coronavirus/

  • Mack zegt:

   Ik ken het instituut. Maar laten we nu eerst eens afwachten. Gedurende de eerste golf waren er ook landen die voorliepen en landen die achter liepen. De cijfers kun je ook niet zomaar vergelijken. Het ene land test meer en beter, heeft betere gezondheidszorg, telt anders, tellen bepaalde doden wel of niet mee. Wat volgens mij een aardige indicatie geeft van hoe we er voorstaan in vergelijking tot de eerste golf is de druk op de ziekenhuizen. Die is nu nog niet hoog, dus op dit moment geen paniek. Maar het kan natuurlijk zijn dat er nu veel mensen besmet zijn die allemaal over twee weken het ziekenhuis in gaan. Maar dat weet je pas achteraf.

 4. sjogkel zegt:

  Kan me herkennen in jouw verhaal en beleving en de confrontatie ter plaatse. De mondkapjes in Duitsland staan symbool voor zoveel meer. Daarachter gaat schuil een hele waslijst: Andere gezondheidsstructuur met meer capaciteit meer test en opsporing, meer bevoegdheden m.n. regionaal en lokaal, ook wel andere mentaliteit minder onverschilligheid en wetenschap koch institut communiceert helder en reëel over het virus itt tot ons RIVM dat achter de feiten aanloopt en zich in eigen verhaal verslikt en ze hebben daar mutti Angela. Alles besser da.

 5. math zegt:

  Duitsers zijn so wie so meer hierarchiesch ingesteld, minder individualistisch, hoffelijker ten aanzien van de medemens, na twee verloren oorlogen bescheidener, gedweeër, bedriegen en liegen minder, spuwen en bijten niet meer, lopen wel nog sneller in de maat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s