De Tour achteraf bezien – 5 –

Van Lyon naar Meribel

Het moet wel ten tijde van de Selvera’s zijn geweest – en dat is dus heel lang gelden – dat zulke reebruine ogen nog op de beeldbuis te zien waren. Reebruine ogen waarin lijden weerspiegeld werd, het lijden dus dat Egan Bernal gisteren op de flanken van de Grand Colombier, in het Franse deel van de Jura, onderging. Waarmee een belangrijk hoofdstuk werd geschreven in de sleutelroman die Tour de France 2020 ook weer is, maar waarvan de ontknoping nog steeds ongewis lijkt. Zoals het ook nog niet zeker is hoeveel drama’s en lijden we nog gaan beleven. Logisch dat je moet blijven kijken. (15e etappe)

Wat valt er nou te zeggen over zo’n tweede rustdag in de Tour? Niets toch, te oordelen naar wat de ochtendkranten ennieuwssites vandaag te melden hebben. Het was kennelijk een dag van wonden likken en zegeningen tellen, waardoor er voor de gebruikelijke persconferenties geen plaats meer was. Trouwens waar waren alle ploegen gisteren gebleven, of dus toch voor corona ondergedoken, op die ene dag dat niks behalve rust er toe deed?

Het begint er waarachtig op te lijken dat naast het collectief van Jumbo-Visma slechts de youngsters in deze Tour de show mogen stelen. Want ga maar na. Na Wout van Aert, Pogacar en Marc Hirschi was het nu de jonge Duitser Lennart Kaemna die overduidelijk van zich deed spreken door een imposante solo in de eerste Alpenrit. Waardoor de conclusie langzamerhand gerechtvaardigd is dat de professionele wielersport aan een nieuw spannend hoofdstuk lijkt te beginnen. Reden genoeg om nu al reikhalzend naar een volgende Tour uit te kijken. (16e etappe)

Na de Mortirolo, de Zoncolan en de Angliru heeft het wielerpeloton gisteren met een nieuwe steile wand kennis mogen maken, de Col de Loze. Wat opnieuw bij mij de vraag opwierp welk sportief belang ermee gemoeid is om wielrenners zulke halsbrekende toeren te laten verrichten. Om de mannen van de jongens te scheiden? Of is er een commercieel belang in het geding, kijkcijfers misschien, als het adagium ‘brood en spelen’ nog alleen maar telt?. Waardoor het in de koers alleen maar hoger en gekker schijnt te moeten gaan…. (17e etappe)

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s