De Tour achteraf bezien – 1 –

Gedurende de hele Tour de France heb ik dagelijks wat gedachten en waarnemingen naar aanleiding van de koers en alles eromheen in korte notites vastgelegd en op mijn Facebook – account geplaatst. Nu de Tour is afgelopen, wil ik die aantekeningen in clusters van vier of vijf aan mijn weblog toevertrouwen. Ook voor diegenen die zich niet in de wereld van Facebook bewegen. Bovendien geeft zo’n bundeling de kans op nog enige beleving van de Tour achteraf.

Van Nice naar Orcieres Merlette

Het Tourmoment van gisteren staat natuurlijk op naam van Lopez, die in een spekgladde afdaling weggleed en in volle vaart op een verkeersbord belandde. En dit nadat hij samen met zijn Astana-ploeggenoten tegen de afspraken van het hele peloton om voor de veiligheid de vaart te minderen, toch vol in de beugels naar beneden ging. Zo kwam Boontje om zijn loontje en lachte het hele peloton zich een hoedje en reed hem zwaaiend voorbij. (etappe 1)

Het Tourmoment van gisteren was de val van Tom Dumoulin op een punt waar de koers echt begon te ontbranden. Oorzaak was zijn nonchalance die als een soort handelsmerk aan hem begint te kleven. Zou het dan toch zijn finale valkuil zijn? (etappe 2)

Gisteren werd het Tourverhaal geschreven door die eenzame fietser, Jerome Cousin, die wel eens wilde weten hoe sterk hij was. Honderdtien kilometer lang beproefde hij zijn krachten, tussen Grasse en Sisteron op de Route Napoleon. Maar hij moest in het zicht van de streep ervaren dat ook voor hem op die schijnbaar keizerlijke weg het lot van de gewone sterveling was weggelegd, namelijk per slot van rekening in eenzaamheid sterven. (etappe 3)

De verslaggeving van de Tour is ook zoiets dat dagelijks terugkeert en door corona anders is. Want Herbert Dijkstra, die nooit stoppende gids langs alle denkbare Franse kerken en kastelen, blijkt ingeruild voor de stelligheid en alwetendheid van Stef Clement, die de hoge toon kennelijk als handelsmerk heeft en daar dus nooit in af laat. Wat in feite zoveel betekent dat je als kijker van de regen in de drup bent beland en het met alle commentaren behelpen blijft. (etappe 4)

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s