Over het neo-liberalisme

Al eerder plaatste ik hier een citaat uit ‘Grand Hotel Europa’, dat zo geprezen boek van Ilja Leonhard Pfeiffer. In dat boek zegt hij links en rechts vaker behartenswaardige dingen en slaat hij wat mij betreft meer dan eens de spijker op de kop. Bijvoorbeeld ook als hij zijn gedachten laat gaan over het neo-liberalisme en over wat dat allemaal met ons en onze samenleving heeft gedaan.

“Volgens de nieuwe, wereldwijde, cynische religie van het neoliberalisme is het niet alleen het enige zaligmakende doel om zoveel mogelijk geld te verdienen en uit te geven in een permanente, perverse hoogmis voor het consumentisme, maar geldt het bovendien als deugd om dat doel na te streven met zo min mogelijk consideratie voor de medemens. Respect voor anderen past niet bij de winnaarsmentaliteit die wij bewonderen en onderwijzen aan onze kinderen. Egoisme is een voorwaarde voor succes. Een altruistische ondernemer is een slechte ondernemer, en de neoliberale eredienst eist van alle gelovgen dat zij zich tot ondernemer bekeren en vol overgave storten in het spel van winnaars en verliezers waarin elke winnaar willens en wetens wint ten koste van anderen. Dat zijn de regels. Zo wordt het spel gespeeld. Wie uitdraagt schijt te hebben aan de wereld terwijl hij zijn eigen hedonisme zonder scrupules bevredigt, is een heilige en een voorbeeld voor ons allen. Dat is er wat er mis is met de wereld.”

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Over het neo-liberalisme

  1. Mack zegt:

    Mooi gezegd. Had ik toch maar gekeken dan, naar Zomergasten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s