Gaat de rancune regeren?

Het idee dat de reguliere media, kranten, tv, radio en tijdschriften, alleen maar nepnieuws brengen en verspreiden, is steeds meer terrein aan het winnen. Het gedachtengoed van Trump die deze opvatting introduceerde, is echt school aan het maken. Werd het aanvankelijk gezien als een oprisping die slechts omarmd werd door exotische idioten als Bolsonaro en Duterte, gevaarlijke gekken dus, de laatste tijd zien we dat deze gedachten ook in onze eigen omgeving ingang beginnen te vinden, dat Trump zo waar in het altijd zo nuchter geachte Nederland school begint te maken. Raadpleeg de sociale media maar of zoek eens wat You Tube – kanalen af en de walm van de rancune waait je tegemoet. Alles wat in de mediawereld gesettled is, blijkt het opeens te hebben gedaan, belazert de boel en loopt aan de hand van de gevestigde orde, kraamt de boodschap van het establishment uit. Of het de Volkskrant is, RTL, Elsevier of Talpa dan wel NOS, Telegraaf of NRC, het deugt allemaal niet, omdat het verdraaien van feiten dan wel het filteren van het nieuws hoog bij die media in het vaandel staat, als we tenminste al die hevig verontwaardigde spreekbuizen mogen geloven, waar de toon eigenlijk altijd hoog en schril blijkt te zijn. Of het nu Jensen is, Farmers Defence Force, Karskens of Baudet en de zijnen, miskenning en verongelijktheid domineren hun sentiment dat zich dan ook nog eens verenigt met het air van het altijd beter weten. Dat begint meer en meer door te klinken, vooral op de sociale media.

En als dat je enige informatiebron is, dan is de kans heel groot dat je met open ogen in dat soort foute beweringen kunt trappen. Want dat aan alle kanten de plank door dit koor van querulanten wordt misgeslagen, staat buiten kijf. Maar hoe kan het ook anders als je niet altijd hoort of ziet wat je wilt horen of zien? Dan krijg je de pest in en heeft de ander het altijd gedaan en zijn de reguliere media de klos en het mikpunt van al die verongelijktheid, die nu eenmaal niet eeuwig een podium kan krijgen omdat de samenleving nog meer soorten sentiment kent dan dit ene dat graag zoveel geluid maakt en zichzelf het liefste wil horen. Vandaar dat ik het allemaal, ondanks mijn verbijstering die mijn verwondering al is gepasseerd, verder voor kennisgeving aanneem en dus blind vaar op de kracht van de reguliere media, die hun werk gewoon goed doen, hoewel ik het lang niet altijd met hun boodschappen eens ben en zelfs veel te zeggen heb over de door hen geleverde kwaliteit en inhoud. Denk aan mijn geregelde kritiek op het NOS Journaal als ook op het vaker treurige niveau van veel programma’s van de publieke omroep, waar nogal eens de gemakzucht vanaf druipt. Maar dat nog altijd stukken liever dan wat te verwachten is van al dat verzamelde ongenoegen. Want ooit wel eens dat woeste geluid gehoord van die collectieve rancune op het Haagse Malieveld, die zich met recht ‘Viruswaanzin’ noemde? Dan weet je maar al te goed dat je je daarvoor het beste kunt bergen.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Gaat de rancune regeren?

  1. math zegt:

    Ik heb de indruk dat pro en contra zich steeds verder uit het midden bewegen om de weegschaal naar hun kant te laten doorslaan, waardoor het evenwichtige centrum steeds leger wordt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s