Een pas op de plaats

Het is niet zonder reden dat het hier de laatste maanden bij tijd en wijle stil valt. De tijd is er immers naar. Want gebeurt er naast alles wat met corona te maken heeft eigenlijk nog wel iets? Er moet met een vergrootglas door het nieuws geharkt worden om nog een bericht met enige betekenis en inhoud te kunnen vinden. En als het daar dan is, dan wordt het meteen in de herhalingsmodus geplaatst, van voor en achter, van onder en boven besproken, precies zoals dat ook met alle nieuws gaat dat enige relatie met corona heeft. Uitmelken is een soort van nieuwe dimensie in het journalistieke ambacht geworden. Sla de kranten er maar op na en volg de journaals, actualiteitenrubrieken en talkshows en zie hoe alles en iedereen zijn zegje mag doen, hoe onzinnig het ook is. Alsof ergens over uitgepraat zijn niet meer bestaat. Gevolg is dat er een kakelbont meningencircus tot stand is gekomen gedurende de laatste maanden, dat zich zo aan alles en iedereen opdringt dat er haast een nieuwe werkelijkheid lijkt te zijn ontstaan. Waarin de waarheid allang geen norm meer is, maar de opinie, het standpunt maatgevend zijn geworden. Met de toon die des te richtinggevender in het debat is, naarmate ze luider en hoger klinkt.

In dat hele spectrum is het voor de blogger uitermate lastig communiceren. Want moet je nog wel bij al die heisa aan opvattingen en inzichten aansluiten? Moet je daar wel aan mee willen doen? Want zoveel is zeker dat je de gerede kans loopt dat je op dezelfde grote hoop terecht komt, op die mestvaalt van de actualiteit, als je met al je meningen ook braaf aan dat debat meedoet. Waarvoor ik dus mooi pas. Want na al die jaren van mij toch kwetsbaar opstellen via mijn blogs, heb ik toch net teveel eer en trots ontwikkeld om nu na zoveel tijd via de waan van de dag in het voetspoor van alles en iedereen die nu toevalllig eens een mening heeft en daar luid ruchtbaarheid aan geeft, terecht te komen. Ik dank er feestelijk voor om in het gezelschap van lieden te verkeren die het maatschappelijk debat naar zich toe trekken. Je zal maar vereenzelvigd worden met Jensen, Lange Frans, Engel en zijn Viruswaanzin en wat er meer van dat fraais momenteel met zijn meningen rondzingt. Vandaar die stilte die hier bij tijd en wijle valt. Wat dus niet wil zeggen dat ik de pijp aan Maarten heb gegeven, maar wel dat ik mijn momenten en gelegenheden en onderwerpen zorgvuldiger kies. Hou het daar dus op. Niemand is van mij af. Zoveel is voor mij zeker.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Persoonlijk. Bookmark de permalink .

4 reacties op Een pas op de plaats

 1. pjotr zegt:

  Misschien zou het helpen, als mensen pas hun mening geven, als zij grondig bestudeerd hebben waarover zij hun mening geven.
  Maar het zou in de media vrijwel stilvallen. En waar blijven dan de adverteerders?

 2. Dhyan zegt:

  Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat er zich uit die brei aan informatie op de een of andere manier een soort van correcte, dan wel onomstreden, mening tevoorschijn komt die iedereen vervolgens dan ook meent te moeten na kakelen. Dat ergert me nog wel het meest.

  P.s. met de browser Microsoft Edge word mijn scherm zwart indien ik wil reageren. Dus als ik dat wil moet ik overschakelen naar de browser Firefox. Hebben daar meer mensen last van?

 3. sjogkel zegt:

  Ik beluister de laatste tijd steeds meer podcast. Vaak geeft men de ruimte aan één gast met kennis van zaken zonder dat men op het klokje kijkt omdat het te lang zou duren of te ingewikkeld wordt. De talkshows zijn de dood in de pot.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s