De volgende klus voor Koeman

De benoeming van Ronald Koeman tot trainer-coach van FC Barcelona is met veel ophef en de nodige media-aandacht gepaard gegaan. Zonder dat precies duidelijk is waarvan dat nu de uitdrukking is. Het kan iets van vaderlandse trots zijn dat een Nederlander het maar weer flikt om in het kielzog van Nederlandse iconen als Cruyff, Michels, van Gaal en Rijkaard aan het roer te mogen staan van een van de meest prestigieuze voetbalclubs ter wereld. Dat sentiment zal zeker spelen. Maar aan de andere kant moet er evenzo sprake zijn van verbazing dat zo’n job wordt gegund aan een man die eigenlijk nooit er blijk van heeft gegeven een echte toptrainer te zijn, zoals hij tijdens zijn voetballoopbaan ook altijd in de schaduw van de vedetten speelde. Als zijn capaciteiten in een cijfer uitgedrukt moeten worden, dan is hij nooit verder dan een zeven gekomen. Nuttig, ruim voldoende dus, zonder de sterren van de hemel te spelen of met een briljant taktisch concept te komen, waarmee zijn teams de wereld veroverden. Maar tegelijk handig, pragmatisch en opportunistisch genoeg om de momenten te kennen waarop hij zijn welbegrepen eigenbelang te gelde moest maken. Ronald Koeman was die typische broodvoetballer die altijd bijtijds van club wisselde om zo behaald succes te gelde te maken.

Waardoor hij voor de drie topclubs in Nederland uitkwam en ook zes jaar tot de gelederen van FC Barcelona behoorde, zonder ergens de vedette te zijn of bijzonder op te vallen, maar wel bij te dragen aan te behalen successen, die hij dan kon verzilveren met de transfer naar een volgende club. Hetzelfde patroon vertoonde zijn trainersloopbaan, hoewel de ups en downs elkaar daar frequenter afwisselden. Niettemin wist hij in die hoedanigheid ook zijn successen te boeken. Niet zozeer, zoals al gezegd, door briljant spel – of tactisch inzicht, als wel doordat hij het goede gevoel en de juiste neus ervoor had om op het meest geschikte moment bij een club aan de slag te gaan. Als daar bijvoorbeeld een ijzersterke selectie was die niet meer vooruit te branden leek. Dan was dat de klus die voor Koeman uitgevonden leek, hoewel zijn houdbaarheidsdatum vaker beperkt bleek, omdat hij uiteindelijk weinig opzienbarends in zijn toolbox van trainer bezat. Dus al met al een wisselend beeld dat zijn gehele trainersloopbaan beheerst. Waardoor het moeilijk is om echt overtuigd te raken van zijn competenties die hij toch in het geding zal moeten brengen om een reus als Barcelona is, weer volledig en goed op koers te krijgen. Mag ik mijn twijfels daarover hebben en in dat licht ook alle ophef en media-aandacht voor de door hem verworven droombaan begrijpen? Gewoon omdat ik het allemaal echt nog moet zien.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Sport en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op De volgende klus voor Koeman

  1. Mack zegt:

    Ik vond hem als voetballer wel iets meer betekenen dan jij hier neer pent, maar verder eens.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s