Een nieuwe realiteit: Koopjesdeal

Een flink deel van mijn leven heb ik het idee gehad dat met een beetje kennis de economie te begrijpen was en de processen daarin te volgen waren. Met de leerboeken van Kleerekooper en Samuelsson in mijn kast plus de notie van waar Keynes en Kondratieff voor stonden bij de hand en voorzien van enig begrip van de mechanismen rond prijsvorming en wetend hoe de multiplier werkt, heb ik redelijk lang het economisch nieuws kunnen volgen. Weliswaar oppervlakkig, maar wat mij betreft voldoende om enig begrip te hebben van wat er zich zoal in die sfeer afspeelde. Nergens hield het echt voor mij op of het moest dan zijn als het ging om valuta – en beurstransacties en wat daar allemaal omheen bewoog. Dat was vaker een abstractieniveau te hoog, los van het feit dat het mij ook matig interesseerde. Of was het toch zo dat die materie voor mij te complex was en mij daarom verder koud liet? Dat verder terzijde. Maar samengevat had ik tot nu toe het gevoel dat ik alles dat een beetje met economie te maken had redelijk in de kijker had en ook snapte. Niet dat het allemaal even helder tot in detail was, maar voldoende inzichtelijk om mij in elk geval er comfortabel bij te voelen. Echter – en dat zit in de opbouw van dit verhaal verweven – die comfortzone waarin ik mij zo behaaglijk bevond, is eigenlijk de laatste paar jaar verdwenen. Dat vaststaand idee van dat geruststellend begrip dat ik van de economie dacht te hebben, is geleidelijk aan in rook opgegaan en tot een illusie verworden.

Ik heb zich marktmechanismen zien ontrollen en prijsbewegingen zien ontstaan die mijn pet te boven gingen. Wat er de laatste jaren voor mijn ogen als consument gebeurde, ging mijn verstand en tot dan toe gebezigde begrip verre te boven. De tot dan toe traditionele verhouding tussen prijs en artikel, waar ik tenminste tientallen jaren mee had geleefd, werd volledig losgelaten. Alsof er nog alleen maar gedumpt werd, ramsj werd verkocht. Een nieuwe markt – en economische werkelijkheid deed zich voor waar ik aanvankelijk geen touw aan vast kon knopen, dus ook op mijn hoede was, want niet bereid om direct in de val van de verleiding van die lage prijzen te trappen. Want hoe waren ze ontstaan, waar kwamen ze vandaan, waren voor mij op dat moment logische vragen die ik wel moest stellen. Zoals ik net zo mijn kanttekeningen plaatste bij al die nieuwe fenomenen die zich op de consumentenmarkt introduceerden, die webshops, die nog geen enkel trackrecord hadden, anders dan dat hun prijzen duizelingwekkend laag waren. Met tegenwoordig dan als kampioen “Koopjesdeal” dat stunten met zulke grote letters schrijft, dat ik de vraag en de twijfel voorbij ben en mij dus ook in de verleidelijkheid van haar aanbod heb gestort en nog alleen maar geniet en profiteer van alle geboden voordelen. En uiteraard ben ik het ontheemde gevoel van een verloren illusie inmiddels alweer een stukje voorbij, als ik mijn volgende winst van “Koopjesdeal” aan het uittellen ben.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Een nieuwe realiteit: Koopjesdeal

  1. Mack zegt:

    Aandelenkoersen zijn niet te voorspellen, anders werd iedereen rijk van aandelen. Webshops zijn tussenhandel, bestel jij daar, bestellen zij ergens in China. Economie is een concrete mix van abstractie voortgestuwd door de waan van de dag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s