De gemakzucht regeert op tv

Wie weinig om handen heeft en voor zijn afleiding en ontspanning aangewezen is op de Nederlandse televisie, is mooi in de aap gelogeerd. Zeker deze zomer. En hoevelen zijn er dat niet, zo kort na de eerste coronagolf en alle beperkende maatregelen die eigenlijk sinds kort zijn losgelaten. Met als gevolg dat deze en gene, ook midden in de zomer, aan huis of aan Nederland gekluisterd is en het wat plezier maken betreft op dit ogenblik zoiets als droog zwemmen is. Niet meer en niet minder, zeker als de vaderlandse televisiezenders het ook nog eens collectief laten afweten. Met natuurlijk RTL en Talpa voorop, maar de publieke omroep eigenlijk geen graad minder omdat daar de gemakzucht net zo regeert en de kijker gewoon meer van hetzelfde in de maag krijgt gesplitst zonder dat daar het dodelijke etiket van de herhaling op is geplakt. Terwijl het, hoewel verpakt in een iets ander jasje, om precies hetzelfde gaat en RTL en Talpa met alle verzamelde niksigheid gewoon naar de kroon worden gestoken en het dedain naar de kijkers er niet minder om is. Want ga maar na hoe de publieke omroepen de zomer door trachten te komen zonder dat het ze veel moeite kost en er niet ingeteerd wordt op de budgetten. Hoe met het brutaalste gemak de kijker een rad voor ogen wordt gedraaid.

Alsof het gebodene zo bijzonder is en vooral met veel geschetter en fanfare tot vervelens toe van tevoren wordt aangekondigd. Oude wijn in nieuwe zakken is wat er voorgeschoteld wordt. Met natuurlijk de Bekende Nederlanders die in rotten van vier mogen aantreden. Is het niet om hun “Verborgen verleden” zichtbaar te laten maken, dan wel om in “De slimste mens” te acteren. En als ze daar al niet terecht kunnen, dan mogen ze bij Anita Witzier op schoot een poosje nergens over kwebbelen om en passant hun vijf meest favoriete TV – momenten aan te kondigen en af te laten spelen. Hoe lang zou er nagedacht zijn om dit plat getreden pad te verzinnen, te ontwerpen en te plaveien? Welke denkkracht zou daarvoor van stal zijn gehaald? Oftewel hoe gemakzuchtig kun je zijn en hoe krijg je het verzonnen als je daarnaast ook de volgende serie BN’ers rekruteert, oftewel bekende duo’s uit sport, cultuur en spel, die mogen vertellen welke vijf sportmomenten hen het meest bijgebleven zijn en vooral waarom. Omdat het wel ergens over moet gaan. Kortom, voor wie het nog niet wist of vermoedde of heeft ontdekt, het is op de Nederlandse televisie echt armoe troef, terwijl de gemakzucht regeert. Juist in een tijd, dat er precies iets anders van dit medium wordt gevraagd, nu er genoeg mensen zijn die bij de pakken neer (moeten) zitten.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Media en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op De gemakzucht regeert op tv

 1. Margo zegt:

  Die programma’s met die zg Bee/Enners waarvan ik de meesten niet ken, waar ik waarschijnlijk niets aan mis, die programma’s zijn werkverschaffing voor die figuren, aangezien ze kennelijk geen cent meer verdienen met hun oorspronkelijk beroep.
  We zagen pas een programma over ABBA waar ook allerlei mij niet bekende figuren hun zegje mochten doen en daarmee het programma verstoorden. Waarbij de jongeren die die tijd niet zelf hadden meegemaakt het hoogste woord hadden en het het best wisten. Waarbij opviel dat ze het vooral over uiterlijkheden hadden. Hoe BELACHELIJK ze (ABBA) uitgedost waren! Alsof de generatie die tegenwoordig aan de top staat (terecht of (wat mij betreft) onterecht) er normaal uitziet! Met verbazing naar zitten kijken. En me voorgenomen dat die zelfingenomen gasten bij mij niet meer op het scherm verschijnen.

 2. Dhyan zegt:

  Ik kan het niet meer dan volstrekt eens met je zijn. Met veel nadruk op de irritatie die ontstaat omdat de uitzending kennelijk onderbroken moet worden voor al weer het aankondigen van wat nog komen moet. Onder vermelding van de totaal niet boeiende dankzegging namens wie die uitzending mogelijk wordt gemaakt. Ik zap vervolgens maar weer door naar een andere zender die nog niet bevuild is door reclame, meestal een buitenlandse zender, en moet dan door een reeks van Nederlandstalige reclameblokken die kennelijk overal gelijktijdig optreden. Van de week maar weer naar fysiotherapie wegens het overmatig gebruik van mijn duim.

 3. sjogkel zegt:

  Een zomer zonder sport daar hebben ze geen placebo voor daar in Hilversum. Aanvaard de verveling…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s