Nederlands genadebrood

Het kan niemand zijn ontgaan dat de Nederlandse regering de laatste tijd nogal vaak een grote broek aantrekt. Wie wordt er niet de maat genomen en wat wordt er namens ons niet geeist? Wij blijken opeens van alles en iedereen behalve van onszelf wat te vinden en we houden niet op voorwaarden te stellen. Het kon ons, onze regering dus, wel in de bol geslagen zijn omdat het Nederland toevallig wat meer dan andere EU – landen voor de wind gaat, nu onze betalingsbalans wat florissanter oogt en onze staatsschuld zo veel gunstiger afsteekt bij wat andere landen op hun rekening hebben staan. Zodat wij hoog van de toren menen te mogen blazen omdat wij vanwege onze gunstige economische positie kennelijk ook een soort van moreel gelijk aan onze zijde denken te hebben en zo het recht claimen om voorwaarden te dicteren voor hulp die verleend zou moeten worden aan partners die mede door de coronacrisis in een belabberde positie zijn komen te verkeren en dus gewoon ondersteuning nodig hebben. Die ze wat Nederland betreft dus kunnen krijgen, maar alleen als aan onze voorwaarden, die vaker op eisen lijken, wordt voldaan. Zo wordt er door ons verlangd dat die landen, die wel onze partners zijn, hun staatshuishouding naar onze wensen opnieuw inrichten. Wat automatisch de vraag oproept hoe hoog je wel niet te paard kunt zitten om zo je neus in andermans zaken te steken, en ook nog eens op hoge toon.

Wat welbeschouwd in internationale verhoudingen en er van uitgaande dat partnerships langer dan vandaag moeten duren, totaal not done is en getuigt van een overspannen arrogantie. Het mag ook diplomatie op klompen genoemd worden als er zulke stellingen door Nederland betrokken worden, jegens zovele EU – partners, maar ook ten opzichte van verschillende Caribische landen die gelijkwaardige partners genoemd worden binnen het Koninkrijksverband. Een loze kreet, omdat er in die relatie slechts plaats lijkt voor genadebrood en economische afhankelijkheid, althans als het aan Nederland als hulpverlenend en ondersteunend land ligt. Zoals met dezelfde oneigenlijke en vermeende pretenties, zonder dat er enige reden voor is, wordt deelgenomen aan de gesprekken over een herstelplan in EU – verband. Het oogt als de misplaatste superioriteit van een soort van imperium dat zelf de grootste synthetische drugssyndicaten ter wereld huisvest, er speelruimte aan geeft dan wel ze tolereert, een sjoemelende Belastingdienst heeft en een warm onderkomen biedt aan belastingontduikers uit de hele wereld. Wie zijn wij, op de keper beschouwd, dan wel om anderen de maat te nemen zonder ook maar ergens stil te staan bij de mogelijkheid dat wij ook, en niet eens bij uitzondering, ook de plank mis kunnen slaan. Zou wat meer nederigheid en een minder hoge toon ons uiteindelijk niet veel meer helpen?

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in De wereld en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Nederlands genadebrood

  1. Mack zegt:

    Met die laatste zin ben ik het zeer eens. Verder hebben wij Nederlanders ook gewoon moeten boeten voor onze gunstige betalingsbalans en onze lage staatsschuld. (tenminste, voor de crisis) Wij moesten immers 8 jaar langer werken vergeleken bij 20 jaar geleden toen met pensioen gaan op 59 nog redelijk normaal was. Dat werd ons even koud en kil medegedeeld. (het is niet meer te betalen! Wat? Oh, ja, dat zal dan wel.)

  2. Dhyan zegt:

    Er is een cultuurverschil, Nederlanders zijn zuinig, zuiderlingen levensgenieters, wanneer we deze cultuurverschillen opheffen hoeven we elkaar niet te ondersteunen.

  3. math zegt:

    Wij hebben onze welvaart en rijkdom toch geërfd van onze voorouders, die tijdens 400 jaar kolonialisme en slavernij-activiteiten onnoemelijk geroofd hebben en wier geërfde buit wij met het volste recht menen te mogen behouden, omdat wij niet verantwoordelijk zijn voor de diefstal en beestachtige praktijken van onze voorouders. Wij kunnen er niets aan doen, en de geroofde rijkdom teruggeven, ho maar! Wij hebben recht op de door hun gestolen grondstoffen, en door hun en voor hun verrichte slavenarbeid. Laten we maar over het vaticaan en zijn pausen zwijgen. Die vonden het bestaan van heidenen, duiden op een minderwaardige soort. En dus mochten ze tot slaven gedegradeerd worden en als zodanig behandeld. Het kolonialisme was voor hen een welkome strategie om het katholicisme te verspreiden. Natuurlijk gemakkelijk achteraf praten door mij, maar excuses maken zouden nog gemakkelijker zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s