Het wordt alsmaar lastiger om nog enige sympathie of iets van begrip te koesteren voor de protesten van de boeren, die maar te hoop blijven lopen tegen het stikstofbeleid en nu weer veevoederbeleid van deze regering. Want zowel op inhoud als in presentatie en communicatie is de boerenrevolte er in de loop der tijd niet geloofwaardiger op geworden. Ik ben in elk geval al langer volledig afgehaakt omdat het aantal vraagtekens en kanttekeningen dat door mij bij die protestbeweging werd gezet, alleen maar groeide. Of moet er niet wat met de CO2 – uitstoot gebeuren, juist door die jammerende boeren, nu onomstotelijk duidelijk is dat zij het grootste aandeel daarin hebben? En wordt het ze daarbij niet gemakkelijk gemaakt nu ze zelfs royaal door de overheid uitgekocht lijken te worden? Maar toch blijft het verzet doorzieken, waardoor langzamerhand bij mij het vermoeden is ontstaan dat achter dat massale protest vermoedelijk meer politieke motivatie gezocht moet worden dan dat er sprake is van een strijd om het naakte bestaan. Waar trouwens gelet op de uitbundigheid en omvang van al het gebruikte materiaal tijdens de reeksen van acties natuurlijk geen sprake van kan zijn. Hier deden geen keuterboeren of loonwerkers of andere arme sloebers zich gelden. Dit waren ondernemers in goeden doen die gezamenlijk de barricaden op zochten, omdat ze gewoon weigerden om ook maar enkele procenten van hun business en inkomen in te leveren. Want ooit eenmansbedrijven gezien die zich zo een kolossaal wagenpark konden permitteren, met onder andere trekkers die echt niet voor onder de halve ton afgeleverd worden en waar banken heus niet ongezien een lening of een andere vorm van financiering voor verstrekken?
Zodat de claim dat al die boeren het water tot aan de lippen staat, gerust als ongeloofwaardig van tafel kan. Net zo twijfelachtig is de wijze waarop de boeren middelen inzetten om het eigen gelijk af te dwingen dan wel om het eigen belang te dienen. Uiteraard heeft ieder daar het recht toe. Maar de vraag blijft wel in hoeverre derden, die nergens bij betrokken zijn of weet van hebben, gesandwiched moeten worden in de strijd tussen twee partijen in zo’n belangenconflict. Wat dus nu overduidelijk gebeurt met blokkades van wegen en vitale kruispunten en van belangrijke logistieke centra. Dom en ook meteen de manier bij uitstek om de eventuele sympathie in de publieke opinie te verspelen. Wat dan hopelijk, als het tenminste aan mij ligt, heel snel gebeurt, ook vanwege het donkerbruine vermoeden dat ik heb, namelijk dat er vanuit een bepaalde politieke hoek met graagte in dit door boeren veroorzaakte troebele water wordt gevist. Mag ik dat misschien denken, wetende dat een van prominente voorlieden in die protestbeweging, zich inmiddels heeft bekeerd tot het Forum voor Democratie en daar vrij vlot is doorgestroomd in de partijhierarchie. Dan krijgt zo een belangenconflict een heel andere lading met al die boeren waarvan in ernst betwijfeld mag worden of zij weten voor welke kar zij gespannen zijn en of zij beseffen wat de ware agenda is, namelijk een die zich wel eens tegen hen zou kunnen keren, waardoor ze wel eens die boontjes kunnen worden die zo maar om hun loontje komen.
Best een logische theorie. Alleen die trekkers, waarom zouden banken die niet financieren als bedrijfsmiddel? Ze kosten nieuw wel het twee/drievoudige van die halve ton.