Een hitteplan als boomerang

Als er iets mij op de lachspieren werkt, tot op het onbedaarlijke af, dan is het wel het hitteplan dat de laatste jaren wordt uitgevaardigd zodra het kwik de 25 graden dreigt te passeren. Haast als in een reflex lijkt het RIVM dan te handelen, alsof Pavlov er kantoor heeft gekozen. Want kijkend naar de inhoud, kan niet anders geconstateerd worden dan dat er blijkbaar telkens een checklist tevoorschijn wordt getoverd die ooit eens door een stagiair op zijn eerste dag en in alle argeloosheid moet zijn opgesteld. Omdat inlevingsvermogen er niet in te bekennen is noch het benul aan welk serieus advies er behoefte bestaat bij mensen die echt stikken van de hitte. Hoe haal je het anders in je hoofd als instantie met autoriteit om in het kader van dat hitteplan mensen op het hart te drukken om zich vooral luchtig te kleden, om genoeg te drinken, dunne kleren te dragen, grote inspanningen te vermijden en zich goed in te smeren? Alsof iemand met een beetje gezond verstand en enige behoefte om te overleven, daar zelf niet op zou kunnen komen. Nee, als een RIVM zich als gewaardeerde autoriteit op het gebied van de volksgezondheid wil onderscheiden, zal het zich toch niet van dit soort communicatie moeten bedienen en open deuren van dit formaat dienen te vermijden.

Met een dergelijke ondermaatse score heb je het met alle tijdens de coronacrisis verworven krediet heel snel gedaan bij een groot publiek dat immers mondig en zelfstandig genoeg is om de eigen boontjes tijdens grote hitte te doppen, gewend als het namelijk is om jaarlijks tijdens vakanties naar warmer oorden te gaan. Naar gebieden waar het permanent heet is en de zon voortdurend schijnt en dit soort hitteplannen uit den boze zijn. En al helemaal niet adviezen ter zake zijn om ter verkoeling een ventilator te gebruiken, met een flesje bevroren water ervoor. Hoe krijg je het verzonnen en in je hoofd gehaald om met zo’n advies naar buiten te treden. Betutteling heet dat. Want het is vooral de toon die eruit spreekt die deze muziek maakt. En laten het nou net de Nederlanders zijn, zoals de afgelopen tijd heeft bewezen, die daar dus niets van moeten hebben, daar echt allergisch voor zijn. Het RIVM had stukken beter moeten weten om zo’n modderfiguur dat het nu slaat, te voorkomen. Neemt echter ook weer niet weg dat het goed lachen is als een plank zo opzichtig misgeslagen wordt dat hij met een klap in het eigen gezicht terugkomt, als een boom-, boom-, boomerang.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Een hitteplan als boomerang

  1. Dhyan zegt:

    Ik wil dat genoeg drinken en niet te veel inspannen nog wel eens vergeten en ik ben de enige niet. Bij zulk weer schijnen met name weer de oudere vaker het loodje te leggen. Beter te veel gewaarschuwd dan helemaal niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s