De sloop van onze taal

Nederland mag dan een open economie hebben, bijna leven van de export, dus voortdurend in contact zijn met de wereld rondom. Dat hoeft niet te betekenen dat daarom van alles prijs gegeven wordt of in de uitverkoop gaat, als dat misschien geld in het laatje brengt. Zaken doen moet ook kunnen met behoud van eigen identiteit in plaats van daar maar op af te dingen, al was het om de indruk te wekken dat dit land echt van de wereld is. Met het gebruik van de eigen taal als het voorbeeld daarvan. Want we lijken wel zo internationaal georienteerd te willen zijn dat we bereid en geneigd zijn om veel van ons taaleigen daarvoor op te geven. Of zijn we niet met zijn allen het Nederlands aan het slopen en met open armen het Engels en Amerikaans in onze taalschat aan het opnemen? Wie bezondigt zich niet aan de vernietiging van wat zo kenmerkend is voor de Nederlandse identiteit, de taal? Het gebeurt stapje voor stapje en beetje bij beetje, maar het gebeurt onmiskenbaar en is ook niet meer te stoppen of terug te draaien, hoe spijtig dat ook is. Want wie praat er nog over kinderen? We hebben toch kids? Net zoals we nergens meer contant betalen, maar gewoon cash afrekenen. En dit zijn nog de meest simpele voorbeelden van woorden die al lang en breed ingeburgerd zijn zonder dat er een noodzaak was om ze te gebruiken, omdat het alternatief in het Nederlands net zo handig en begrijpelijk was. En zo gaat die slijtage, die uitholling, die afkalving van ons Nederlands per dag verder en zie we het ene na het andere Engelse woord steeds meer vaste voet aan de grond in onze vocabulaire krijgen.

Denk maar eens aan teambuilding, security, compliance, lockdown, boarden, boost en typecasting, als voorbeelden van woorden die ook al genoeg terrein gewonnen hebben in ons spraakgebruik om het Nederlandstalig alternatief snel geheel te doen vergeten. Met al weer een nieuwe golf in aantocht, zo moest ik concluderen tijdens de steekproef die ik vanmorgen in de Volkskrant nam, bij het lezen van verschillende artikelen en berichten van de hand van journalisten die toch geacht mogen worden de wakers van het zuivere gebruik van onze taal te zijn. Maar hoe terecht is die verwachting als uit hun toetsen begrippen als ‘level playing field’, ‘fair innings – principe’ en ‘window of opportunity’ vloeien? Wat voor zin of nut heeft het dan nog om voor het behoud van onze taal in het krijt te blijven treden, is eigenlijk de logische vraag die je jezelf mag stellen. Als je de avond tevoren de moed al niet in de schoenen was gezakt bij het zien van die vrouw die zich met verschillende succesvolle boeken had opgeworpen als de voorvechtster van het zuiver gebruik van de Nederlandse taal. Paulien Cornelisse dus. Voor wat haar strijd dan wel waard was, moet ik nu concluderen nadat ik haar had horen reppen over ‘het meest awkward moment ever’. Wat voor mij de limiet is wat ik verdragen kan, zeker als dat uit haar mond komt. Omdat de hypocrisie, de aanstellerij en aandachttrekkerij in feite in die paar woorden van haar zijn vastgelegd en meteen model staan voor al die aanslagen die dagelijks op onze eigen taal gepleegd worden.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Samenleving en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op De sloop van onze taal

 1. Dhyan zegt:

  We zijn aan eigenheid (cultuur) al veel meer kwijt, daar kan taal nu onderhand ook wel bij.
  Let wel niet dat ik daar blij mee ben hoor.

 2. Dhyan zegt:

  Overigens, waar ik (ook) niet blij mee ben en waarvoor nu vanwege het gebruik van het woord ‘kutwijf’ landelijke verontwaardiging wordt opgeroepen zijn de abominabele vertalingen in de ondertitelingen, die de lading veelal totaal niet dekken en steeds vaker platvloers zijn.

  • robschimmert zegt:

   En om het helemaal compleet de maken, de ergernis. Wat te denken van het meervoud waar een werkwoordvorm in enkelvoud aan wordt gekoppeld. De media heeft en de data is. Kan het nog dommer, zulke domheid? En daar ook nog een gezicht bij opzetten alsof men de wijsheid echt in pacht heeft. Dus kan het inderdaad nog dommer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s