Bep & Co in Maastricht

Het staat niet als vaste prik in onze agenda’s genoteerd, maar op gezette vrijdagen plegen wij naar Maastricht te gaan, naar de markt om in de beste katholieke traditie dan inkopen te doen bij de IJmuidense vishandel Bep & Co die daar als het ware dan audientie houdt, te oordelen naar de toestroom van klanten elke keer weer. En dat gebeurt al generaties lang dat deze IJmuider vishandelaren naar het Zuiden afzakken om hun Limburgse clientele van de beste vis te voorzien. Waardoor zich daar op de Maastrichtse Markt, vlakbij het beeld van Minckelers met zijn vlam, in de loop der jaren een waar ritueel heeft kunnen ontwikkelen rond het uitzonderlijke repertoire dat Bep & Co aan vis te bieden hebben. Want het zijn wel telkens weer de zeebaarzen, dorada’s, wijtingen en kreeften die je het meest uitbundig toelachen, soorten die nu eenmaal niet in de eerste de beste viskraam die zich op een dorp presenteert, te krijgen zijn en waar de maatjes, makrelen en kibbelingen dus vooral over de toonbank vliegen. Zodat je daarvoor echt niet helemaal naar Maastricht gaat, nog afgezien van het ritueel en het spektakel dat zich daar dus iedere vrijdag ontplooit en dat op zich al een bezoek en studie waard is. Omdat daar dus de lekkerbekken en visliefhebbers in alle maten en soorten langs komen, met telkens weer heel bijzondere noten op hun zang die ofwel in het Frans, het Duits, het Nederlands of het Mestreechs worden uitgesproken.

Nog los van al die andere nationaliteiten die ook incidenteel te horen zijn omdat ze ook in Maastricht thuis zijn, want die stad als plaats van hun studie hebben uitgekozen. Waardoor – het laat zich raden – de koop – en verkooptransacties en de bijbehorende dialogen eindeloze variaties en vooral toonhoogten kennen, met steeds weer die verrassende wending of draai die er door de verkoper aan wordt gegeven om de sfeer in die hectiek en drukte vooral ontspannen te houden en er daarmee een aangename doorlopende voorstelling van te maken, waarin niks en niemand op ook maar enig moment aflaat. Want met alle vonken en kwinkslagen die er vanaf vliegen, gaat de handel door en blijf je als koper en ook een beetje buitenstaander eigenlijk niet uitgekeken op dit hele en tegelijk unieke circus dat met gemak aan de reeks van attracties die Maastricht rijk is, toegevoegd kan worden. Want Bep & Co is met zijn geweldige waar het koesteren waard en mag best in ere worden gehouden, veel en veel verder dan het einde van mijn tijd. Ook omdat iets dat zo typisch Hollands is, zo maar vaste voet aan de grond heeft gekregen in Maastricht en er niet meer weg te denken is, dus bijna typisch Maastrichts is geworden.

Advertentie

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Limburg en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s