Genaaid door fantoomgroei

Vanochtend was er weer eens een behartenswaardige column van de hand van Bert Wagendorp in de Volkskrant te lezen. Aanleiding vormde de verschijning van een boek met de titel “Fantoomgroei“, waarin het fenomeen ‘groei’ uitvoerig wordt onderzocht en behandeld. Wagendorp schrijft tegen de achtergrond daarvan onder andere het volgende:

“….De meeste burgers merken niks van economische groei. Voor hen is het fantoomgroei. Ik vraag me al jaren af hoe het kan dat we in een steeds rijker wordend land als Nederland toch tot vervelens toe worden geconfronteerd met bezuinigingen en lastenverzwaringen. Waarom zorg, cultuur, onderwijs en andere sectoren in het publieke domein na de vorige recessie werden uitgekleed en kapotbezuinigd. Het antwoord van de schrijvers van “Fantoomgroei” is ontluisterend.. De afgelopen veertig jaar, sinds Lubbers’ Akkoord van Wassenaar van 1982, zijn bezuinigingen systematisch afgewenteld op de burger en de publieke uitgaven. Opeenvolgende regeringen stelden economische groei en de belangen van het grote bedrijfsleven steevast boven welvaart en het welzijn van de bevolking. De uitkomst was dat bij de grote bedrijven het geld tegen de plinten klotste, dat de ongelijkheid sterk toe – en de leefbaarheid afnam. Dat ceo’s en aandeelhouders hun zakken vulden, maar dat de burger amper iets merkte van spectaculaire groeicijfers en de kwaliteit van publieke voorzieningen achteruit zag gaan. Dat marktwerking een ideologie werd en we steeds harder moeten werken voor steeds minder, dat jongeren het perspectief op een vaste baan en een huis is ontnomen. Dat de economische groei tot sociale krimp leidde. Het lezen van ‘Fantoomgroei’ maakt je woedend. De Nederlandse burger is door opeenvolgende regeringen op groteske wijze genaaid. Opeens begrijp je hoe revoluties ontstaan.”

Aldus Bert Wagendorp, die en passant voorbijging aan nog zo’n monsterlijke leugen, het kwartje van Kok, dat immers een tijdelijke heffing op benzine heette te zijn, maar die we ook nooit hebben terug gekregen. Het zou zijn betoog, zijn stelling alleen maar nog ondubbelzinniger hebben gemaakt. Hoewel hij mij ruimschoots heeft weten te overtuigen.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Politiek en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Genaaid door fantoomgroei

    • robschimmert zegt:

      Dank voor deze suggestie. Het verhaal dat erin verteld wordt door een van de schrijvers van ‘Fantoomgroei’ is een verdere en waardevolle uitdieping van de notities van Bert Wagendorp. Dus het beluisteren is zeer aan te bevelen.

  1. Dhyan zegt:

    Groei is de motor die de circulatie van het geld moet helpen rondpompen, hoe sneller de omloop hoe beter. Zonder groei heet er geen welvaart te zijn. Echter is er niets dat onbeperkt kan blijven groeien ook de economie niet, door de kans op recessie indertijd is marktverruiming gezocht in een schaalvergroting van alle markten in een verenigd Europa. De groei kan dan weer enige tijd vooruit maar ook hier is een onverbiddelijk einde een keer in het zicht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s