Het Nederlands cabaret in verval

Het is te lang hier stil daarover geweest. Over het Nederlands cabaret, of wat daar voor door pleegt te gaan. Terwijl daar wat mij betreft echt wel wat over te melden is, denk ik, ook omdat ik er voor mijn gevoel alleen maar verder vanaf ben komen te staan. Misschien is er wat aan de hand geraakt met mijn gevoel voor humor, in de loop der tijd. Want het is best mogelijk dat daar met de jaren de sleet op is gekomen en het zich niet door heeft ontwikkeld, niet mee is gegaan met zijn tijd. En toch weiger ik het daar op te houden, omdat ik mij door de dag heen nog genoeg rot lach om de simpelste dingen die zich verwacht en onverwacht kunnen voordoen in de meest gewone gebeurtenissen. En diezelfde lach, soms die schaterlach wil bij mij maar niet los komen als er ergens weer zo’n vaderlandse cabaretier, zo’n doorsnee stand up comedian passeert die dan meestal nog het meeste excelleert in de lol om zichzelf. Dertien gaan er in een dozijn van dat soort, dat op voortdurend hoge toon lult, naarstig op en neer loopt over het podium, op witte sneakers, shabby gekleed. Met de doorzichtige truc om op een gezet moment een stilte te laten vallen en steels het publiek in te kijken. Want dat wordt dan geacht en verwacht te lachen. Wat dan ook steevast gebeurt zonder dat mij in negenennegentig van de honderd gevallen duidelijk wordt wat de grap, de clou of de pointe van hun verhaal is, waardoor de lachspieren van al die mensen kennelijk worden beroerd, terwijl die van mij niks anders doen dan te verkrampen of te haperen.

Omdat ik het gewoon niet leuk vind wat er wordt beweerd of verteld, als deze middelmatige cabaretiers aan het woord mogen zijn. En dat kan echt niet alleen aan mij liggen omdat er ook collega’s van hen zijn die mij wel degelijk aan het lachen krijgen. Maassen, Teeuwen, van ’t Hek en Jansen om maar eens een paar voorbeelden te noemen, waarbij het voor mijn gevoel niet slechts een kwestie van smaak is die mij tot dit oordeel brengt. Terwijl het nog eens des te verontrustender is dat de momenten waarop mij de echte lach om het cabaret vergund is, alsmaar spaarzamer worden en ik het steeds meer moet doen met laagvliegers als een Patrick Laureij, Ronald Guldemondt, Henry van Loon, Martijn Koning en Guido Weyers. Met als gevolg dat hun soort laffe hap tot norm wordt gepromoveerd en je waarachtig aan je eigen gevoel voor humor kan gaan twijfelen en je niet door hebt dat we met zijn allen in het land der blinden zijn terecht gekomen. Waar dus alles dat flauw en oudbakken is, voor zoete koek geslikt wordt en dit soort eenogen koning kunnen worden en met het debiteren van hun zouteloosheden, bij gebrek aan iets beters, zo maar zo veel lachers op hun hand krijgen. Omdat die ten slotte met hun avondje uit ook wat moeten, dus op zijn minst willen lachen. Zelfs om de ergste van het hele stel, het synoniem van het verval van het vaderlandse cabaret, die zijn naam ook eer aandoet. Was getekend Peter Pannekoek.

Over robschimmert

een senior met een brede belangstelling en een sterke maatschappelijke betrokkenheid, die daaraan op schrift en in de vorm van een weblog vooral uitdrukking wil geven.
Dit bericht werd geplaatst in Kunst en cultuur en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op Het Nederlands cabaret in verval

  1. Dhyan zegt:

    Ik begrijp er ook niks meer van en vraag me af wat er aan mijn humor mankeert dat ik met geen mogelijkheid nog een lach tevoorschijn kan toveren bij die moderne stand-upcomedians. Daarbij ook nog even te vermelden die tenenkrommende lol van uit Amerika overgewaaide roast-shows, wat een onvoorstelbaar droeve bedoening dat is.

  2. L zegt:

    Ronald Goedemondt vind ik toch wel degelijk erg leuk hoor.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s